Топлото време обърка пчелите, пчеларите в паника

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:51 / 16.12.2011
2139
Топлото време през декември обърка пчелите. Високите температури пречат зимуването на кошерите да протича по нормалния начин и насекомите продължават да са активни и дори създават ново поколение. Освен че искат повече грижи и храна, ако температурите паднат под нулата, това ще е фатално за пчелните семейства.

Ахмед Халилов има повече от 200 кошера в търговищкото село Пролаз. От 30 години мъжът не помни такова чудо - през декември пчелите летят все едно е ранна пролет.

"В момента пчелите трябваше да бъдат на кълбо. Мечките, как зимата шест месеца са на зимен сън и пчелите трябваше да бъдат на покой", смята Ахмед Халилов.

Заради необичайно високите температури обаче кошерите жужат. Топлото време изтощава най-вече пчелите майки и работничките, затова стопаните са притеснени, че те няма да оцелеят за времето, когато трябва да започнат да събират мед. За да спасят пчелите, а от там и поминъка си, собствениците на кошери трябва да направят двойно повече разходи.

"Захарта скочи с лев. Това означава, че ще им се увеличи поне с лев - два стоката, а изкупуването си остана на 3.80", обясни пчеларят Георги Досев.

Пчеларите са в паника, че се очаква рязка промяна във времето.

Необичайно топлото време носи и повече болести по кошерите. Стопаните пресмятат, че ако температурите останат високи още две седмици, ще загубят голяма част от пчелите си, а добивите догодина ще са рекордно ниски.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).