Топлото море виновно за инвазията на турски радиостанции в ефира по Черноморието, в Родопите ловят гръцки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
16:34 / 12.08.2015
5515
Ако пътувате след Приморско на юг, може и да се объркате и да решите, че сте в Турция дълго преди да пресечете границата. Там се чуват 3-4 български радиа и много на турски език. Нашествието на чужди станции на българска територия е от години, като особено силно е през лятото.

Става дума за явлението "тропосферен вълновод", обясни за в. "Труд" д-р Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). То е по-известно като ефекта на топлото море - при горещо време изпаренията на водата увеличават проводимостта на радиовълните.

През март във Варна не е установена нито една турска станция, докато през юни са били 4, а през юли още повече, обясни Божков. Подобна е ситуацията и в Несебър. Там могат да се "хванат" между 32-40 български станции. През май и юни в района се чували 8 турски, а при последното замерване на КРС през юли чуждите били 80. Божков увери, че няма смущения от чужди станции, които да излъчват на същите честоти, които ползват родните радиа.

Чуждите станции са проблем за всички български радиа по морето независимо от тяхната мощност, каза Иван Калев, технически директор на радио. 

Проблемът е, че родните радиооператори нямат интерес да влагат средства в станции по граничните райони, смята шефът на КРС. Божков даде пример с Бяла, където няма нито една лицензия за радио, а в Приморско и Созопол са само по една.

Предавателите могат да бъдат с мощност до 3 киловата, но те най-често използват мощности до 1,5-2 киловата, защото увеличаването им би увеличило разходите, а радиобизнесът не е във възход, добави колегата му Константин Тилев.

Чужди радиа обаче звучат не само край морето. В ефира на Русе се хващат станции от Гюргево и Букурещ - най-силно по крайбрежната алея в града, но и по пътищата в района. Намесват се и антените на акостиращите кораби в пристанище Русе.

В Смолянска област се чуват гръцки радиа. "Само националното радио се хваща ясно, останалите се заглушават от гръцките. Но тук и мобилните оператори на гърците са с много силни клетки и като приближат туристи към село Горна Арда, на телефоните им се включва гръцки оператор", каза кметът на граничното село Емил Узунов. 

Сходна е ситуацията и в селата в Рудоземско, Златоградско, Доспатско и Девинско. На югозапад в ефира се намесват македонски станции. Те се чуват след с. Невестино по направлението към Дупница и по Рилското корито. 

"Ако на една радиостанция й разрешат покритие от 10-12 км, тя превзема 50 км в радиус", обясни спец по радиоразпръскването.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).