ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Той бе най-верният и непоколебим приятел, който България някога е ималa“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:44 / 18.12.2020Коментари (0)7419
©
"Той вероятно бе най-верният и непоколебим приятел, който някога българският народ е имал“.

Така авторитетният британски вестник "Таймс“ (The Times) описва Джеймс Баучер – свой дългогодишен кореспондент на Балканския полуостров. Живял в България четвърт век, Баучер се превръща в един от най-изявените и авторитетни защитници на българската кауза, а любовта му към страната ни прозира от многобройните негови репортажи.

По повод навършващите се този месец 170 години от рождението и 100 години от смъртта на ирландския журналист, БГНЕС припомня някои интересни моменти от неговия житейски и професионален път.

Роден на 18 декември 1850 г. в графство Лимерик, Ирландия, той получава изключително високо за времето си образование в областта на хуманитарните науки, учейки в Тринити Колидж (Дъблинския университет), а след това и в Кеймбридж. Първоначално младият ирландец се насочва към юридическа професия, но силен интерес проявява и в областта на музиката, но здравословен проблем, свързан с частична загуба на слуха го кара да се пренасочи към журналистиката.

Баучер започва преподавателска работа в Итън, но едновременно с това пише и редица материали, с които приковава вниманието на най-влиятелния британски вестник "Таймс“. За кратко време придобива голяма популярност и печели доверието на вестника, който му поверява трудна и отговорна задача – кореспондент за Югоизточна Европа. Така, обикаляйки полуострова, Баучер става ненадминат експерт по балканска политика.

Джеймс Баучер решава да живее и работи в София, където остава в годините между 1892 и 1915 г., а историците тълкуват това и като признание за политическата тежест на нашата страна в европейския югоизток.

Много бързо ирландецът е пленен от България – завързва приятелства, обиква българския фолклор, носи народни носии, пие ракия, яде кромид и дори спи завит с ямурлук. Всички познават известната картина "Ръченица“, на Иван Мърквичка, където действието се разиграва в една кръчма в Бистрица, Софийско, а един от играещите фолклорния танц е именно Джеймс Баучер.

Статиите на журналиста обаче са най-категоричното доказателство за неговото отношение към България и познанията му ситуацията в региона.

"Наистина българите направиха чудеса. Те съществуват от подписването на Берлинския договор в условия, които в никакъв случай не могат да бъдат наречени благоприятни за тяхното развитие. Те нямаха активни приятели, а трябваше да се примирят с много активни и безскрупулни врагове. Наемни убийци шетаха из страната с цел да ликвидират най-изявените граждани; чужди емисари живяха сред тях, за да предизвикат безредици с най-долни средства; трябваше да се бият със сърбите и да живеят под постоянната заплаха от окупация от неимоверно по-силен враг. Те се справиха с тези трудности с тиха смелост и упорство, черти, с които всеки един народ би се гордял и доказаха, че са най-достойните претенденти за отхвърлянето на робството" – пише Баучер в един от репортажите си.

В своята работа ирландецът често повдига въпроса за българската кауза в Македония и борбите на македонските българи за свобода, а статиите му са възможност английската общественост да се запознае със събитията.

"Получени са съобщения за нова серия сблъсъци в Македония. Основното сражение се е състояло в планините близо до с. Смилянци, североизточно от Радовиш, Скопски вилает, на 10-ти този месец. Българска чета от 30 души е била нападната от турска войска от 50 души. Четата дава 20 убити и ранени, но след като получава подкрепления, обгражда войниците, които издържат до пристигането до собствените им подкрепления и след това успяват да отблъснат четата“ – пише още Баучер за едно от събитията през месец април 1903 г.

Същевременно в работата на журналиста се забелязва непрекъснат стремеж към обективност. Според историците това добре се вижда в някои не особено благоприятни статии за нашата страна. Пример за това е възмущението му към княз Фердинанд и министър-председателя Константин Стоилов, за които счита, че не са направили нищо, за да предотвратят убийството на Стефан Стамболов през 1895 г.

Баучер е радетел и за справедливост към бежанците след войните за национално обединение и пише множество статии, с които запознава света с реалността на Балканите и най-вече с тази в България, апелирайки за това насилията да бъдат спрени.

Кореспондентът на "Таймс“ напуска България с влизането на страната ни в Първата световна война през 1915 г., но по-късно пише няколко статии, в които осъжда клаузите на Ньойския мирен договор, определяйки ги за "прекалено сурови“.

Дългият престой в страната ни променя ирландеца, разказват за него съвременниците му. Той симпатизира искрено на нас, българите, защото неговият народ също се бори за своето право на свободно и независимо съществуване. Баучер обиква България, но и тя обиква него. В наши дни, на сградата срещу бившия царски дворец в София, в която е живял Джеймс Баучер, има изградена паметна плоча в чест на ирландеца. В една от столичните градини се издига и негов бюст-паметник.

След смъртта му през 1920 г. той е погребан в близост до Рилския манастир, а в Рила има и планински връх, кръстен на него. Така България изразява своята признателност към един чужденец, обичал страната ни и осмелил се да я защитава в едни от най-трудните за нея времена.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: