Създават стандарт за добавките в колбасите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
17:44 / 12.05.2011
3944
Масирани проверки с драконовски глоби и отнемане на лицензи на всички търговци, които предлагат инжектирани с вода и разтвори от соли колбаси започват от агенцията по храните. Оттам констатираха, че фирми влагат над 50% добавки в месото. От агенцията изготвят и черен списък на търговците, които предлагат некачествени храни.

Стандарт за добавките, които се инжектират в месото, въвеждат от агенцията по храните. Той ще посочва максималните количества на водата, нишестето и солевите разтвори, които се влагат в колбасите. "Много често търговците предлагат не месо и не филе, а вода..." - заяви Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

В много от случаите водата е повече от половината от грамажа на колбаса. Инжектирането на подобни добавки е разрешено от европейските регламенти, но от агенцията ще следят за количествата им в месото, както и дали то е разписано на етикетите. "Като потребители да сме уверени, че това, което плащаме, го получаваме. Има случаи, плащаме за килограм и половина пиле, а то всъщност да е по-малко от водата" - каза Найденов.

Търговците нарушители ще бъдат строго санкционирани. Министърът дори се закани да отнема лицензи, ако вместо месо ни предлагат вода. "Продуктите се инжектират с вода и солеви разтвори. Солевите разтвори не са полезни за здравето" - подчерта той.

Некоректните търговци и производителите, предлагащи некачествена храна, ще бъдат вкарани в "черни" списъци. Подобни списъци вече има и за търговците спекуланти, които изкуствено повишават цените на храните.

Виж коментарите (17)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).