Съветът на директорите на БДЖ прие измененията в тарифите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:13 / 06.06.2008
1194
Съветът на директорите на "Български държавни железници" ЕАД прие предложените промени в тарифата за превоз на пътници и тарифата за превоз на товари. Промените в цените на железопътните услуги са в резултат от увеличените разходи на "Български държавни железници" ЕАД, свързани с повишението в цените на горивата и електроенергията. Само за първите четири месеца на 2008 г. ръстът в цените на горивото е 31.25%, а цените на електроенергията са се увеличили с 30.54% в сравнение със същия период на 2007 г. В допълнение към това, разходите на железопътния превозвач за ремонт на подвижния състав от външни изпълнители са се увеличили с 24% поради поскъпването на материалите и резервните части.

Разчетите на "Български държавни железници" ЕАД показват, че до края на 2008 г. допълнителните разходи ще възлизат на около 14 милиона лева в резултат от скока в цените на горивата и електроенергията и свързаното с тях увеличение на цените на останалите продукти и услуги.

В тази връзка железопътният превозвач въвежда изменение в тарифата за превоз на товари, което ще влезе в сила от 10-ти юли 2008 г. Увеличението на превозните цени е с 8 %. Изменението на тарифата за превоз на товари е съобразено с условията на пазара и стратегията на дружеството за запазване на настоящите клиенти и привличане на нови товари за превоз с железопътен транспорт.

Изменението в тарифата за превоз на пътници ще влезе в сила от 1-ви юли 2008 г. Средното увеличение на цените на пътническите превози е 9.19 %. При разработването на промените в тарифата, "Български държавни железници" ЕАД са се съобразили със структурата на пътникопотока, тенденциите в неговото изменение и предлаганото качество на превозната услуга. Железопътният превозвач отново ще предложи на своите клиенти една гъвкава пътническа тарифа със социално приемливи цени и различни възможности за ползване на намаление при пътуване с влак.

"Български държавни железници" ЕАД запазват без промяна цените на петдневните абонаментни карти, които са една от предпочитаните оферти сред редовните клиенти на железопътния превозвач. Непроменени остават и цените на железопътните карти, които дават право на различни видове намаления. Запазват се и цените за спални, кушет и седящи места, както и тарифата за превоз на багажни и колетни пратки.

Железопътният превозвач запазва и всички видове търговски оферти, които дават право на отстъпка при многократни пътувания, двупосочни пътувания, пътувания в малки или големи групи и др.

Основните изменения в тарифата за превоз на пътници са следните:

- цените на билетите за пътуване в рамките на вътрешноградските зони се повишават с 0.10 лв. Така цената на единичен билет редовна тарифа за вътрешноградската зона на София става 0.80 лв., а за вътрешноградските зони на другите големи градове в страната цената на единичния билет ще бъде 0.70 лв;

- цените за пътуване с пътнически влак на разстояние до 10 км се увеличават с 0.10 лв., а за разстояния между 11 км и 20 км увеличението на цената за пътнически влак е с 0.20 лв.;

- зоновите цени за пътувания в една или две зони, които се прилагат в участъците София - Перник и София - Своге се увеличават с 0.20 лв. за една зона и съответно с 0.50 лв. за две зони. Така зоновата цена за една зона става 1.20 лв., а зоновата цена за две зони става 2.30 лв. Зоновите цени за пътувания в една зона в участъците Пловдив - Асеновград и Пловдив - Граф Игнатиево също се увеличават с 0.20 лв. и стават 1.20 лв. ;

- санкцията за пътник, който безпричинно спре влак с внезапна спирачка, се увеличава от 10 лв. на 100 лв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).