Съдът в Русе върна делото за кокаиновия комбайн

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:13 / 28.10.2015
2227
Окръжният съд в Русе прекрати съдебното производство и върна на Окръжна прокуратура делото за така наречения кокаинов комбайн.

Обвинителният акт е срещу 34-годишния Николай Николов от Пловдив за притежание, за контрабанда и за приготовление на контрабанда на наркотика.

На 15 май 2012 г. Николов бе задържан заедно с холандеца Питър Бренченс заради 60 кг кокаин за близо 4 млн. лева, укрити в комбайн "Дон Роко".

Дрогата в 66 пакета, увити в оловно фолио, е пътувала от Аржентина през Русе за Дегендорф и Ротердам и бе заловена на 5 май 2012 г. на пристанището в Русе.

Тогава премиерът Бойко Борисов ( в първия си мандат) долетя с хеликоптер в Русе да покаже заловената пратка, за която беше съобщено, че струва 100 млн. лв. По-късно тя беше оценена на 60 млн. лв., а още по-късно - на 2,7 млн. лв.

По време на заседанието адвокатите на обвиняемия заявиха, че когато има престъпление, извършено от чужденец или в съучастие на български гражданин с чужденец, то трябва да се разгледа от Софийски градски съд, като поискаха да се прекрати.

Защитниците настояха още да няма разделяне на материалите в отделни дела за Николов и за холандския гражданин, а да има едно производство.

Делото бе разделено, тъй като другият обвиняем - холандецът Питър Бренченс, изчезна и се наложи да бъде обявен за издирване. Той все още не е открит, като вероятно се е укрил.

Адвокат Венцислав Великов изтъкна и наличието на процесуални нарушения в обвинителния акт, където е написано, че Николов се е готвел да извърши контрабандата от март 2012 г. до 5 май 2012 г., а в същото време се посочва, че на 12 април наркотикът вече е бил влязъл в страната.

Определението на Русенския окръжен съд може да се обжалва в 7-дневен срок.



Източник: БГНЕС

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).