Стволови клетки от над 10 000 българи в 5 държави

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:24 / 21.10.2015
1659
Над 10 хиляди българи през последните 7 години са съхранили генетичен материал от децата си, сочи статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантация. Седем хиляди се пазят в криобанки в чужбина. С дейността се занимават 10 частни и 1 държавна банка за стволови клетки. Работата им се координира от Изпълнителната агенция по трансплантация.

Генетичният материал се взема от кръв и от тъкан на пъпната връв непосредствено след раждането и се съхранява 21-25 години в тъканните банки у нас и света. Цената варира между 4200 и 6000 лв., в зависимост от центъра, където се пази, и от това дали е взета само кръв или и част от пъпната връв, което дава по-големи възможности. 

Потенциалът на този биологичен "резерв" е огромен - обещава помощ при лечението на рак, детска церебрална парализа, мултипленна склероза, диабет, травми на гръбначния мозък, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт и други. Засега приложението му е ограничено, но в бъдеще списъкът на тези заболявания, ще се увеличи.

Източник: Монитор


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).