ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Студенти вдигат адреналина, като стрелят с "Калашников" и пълзят в окопи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 31.08.2016Коментари (0)5952
© 24 часа
"Картечарят! Ориентир 92, в десния край на горичката двама противникови бойци. Да се унищожат!, нарежда командирът. "Слушам! Целта е унищожена", рапортува залегнал в траншеята войник зад лека картечница "Калашников". 

"В укритието, бегом марш!", не закъснява следваща команда. Настъпва раздвижване и въоръжени с автомати и каски младежи се прегрупират в окопа. 

Девойка, която вероятно тежи 50 кг заедно с цялата униформа и войнишката каска, се прицелва със страховито РПГ към следваща цел - противникова бронирана машина. На журналистическа задявка, че у нас гранатометите сега се използват само от бандитите, Жулиета Василева от София отговаря уставно: "Ние сме в армията, трябва да защитаваме държавата." 

Студентите изучават тактика за действие на войника при отбрана. На фона на готвещия се за война свят и терора всичко това, случващо се в Националния военен университет във Велико Търново, изглежда стряскащо. Но пък и предизвиква усмивка, защото целите са въображаеми, а патроните халосни. 

Зад оръжията пък са студенти в най-разнообразни цивилни специалности - бъдещи лекари, инженери, треньори. Жулиета Василева се прицелва с гранатомет. 

47 души, 22-ма от които момичета, доброволно са сложили камуфлажите и вместо да поемат на пътешествие - към морето или планината, в горещия август са избрали да се потопят във войнишкото ежедневие. 

Богомил Цветков казва, че е в Търново заради предизвикателството. Правят го с респектираща сериозност, защото на университетския полигон се провежда занятие по тактическа подготовка за действия при отбрана Част от 3-седмичен курс по начална военна подготовка за студенти, който трупа все по-голяма популярност сред младите.

"Интересът към провеждането на този тип курсове е огромен. Към настоящия момент по заповед на министъра на отбраната трябваше да дойдат за обучение 72-ма студенти, но се явиха 47. 

Причините за неявяването са от учебно естество - задължения към университетите, в които учат, изпити, летни стажове и обучение по програма "Еразъм" и затова вероятно не са могли", обяснява майор Даниел Берчев, началник на служба "Военно обучение" в отдел "Учебна и научна дейност" на НВУ "Васил Левски". 

Курсистите са от Военна академия "Г. С. Раковски", СУ "Св. Климент Охридски", НСА, медицинските университети в Пловдив и Варна, техническите в Габрово и Русе, НВУ. "Подготовката е насочена към постигане на две основни цели - да придобият знания и практически умения по военно дело, по действия, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност. 

На следващо място е да възпитаме у тях ценностни нагласи и ориентация за дълг, чест, трудолюбие, отговорност към страната", казва методическият ръководител. Учебните дисциплини са насочени към теоретико-практически действия по строева, физическа, огнева и тактическа подготовка, ядрена, биологическа и химическа защита, защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Акцент се поставя и върху действия при терористични атаки и различни видове заплахи и оказване на първа медицинска помощ на пострадали. 

"Всичко ги затруднява, защото спецификата на военната подготовка е ясно изразена и е нещо различно от това, което правят в техните университети. 

Но те идват с ясното съзнание, че дисциплината е водещото качество, което трябва да притежават, и са много силно мотивирани да представят себе си. Към настоящия момент нямаме студенти, които да са се отписали, защото не могат да издържат", допълва майор Берчев. 

"Ставаме в 5 ч, имаме време за сутрешен тоалет, оправяме стаите. Задължително те трябва да са в безупречен вид, след което започваме маршировка, тъй като ни предстои клетва. Иначе 40 минути физзарядка, после закуска и следват полеви лекции, упражнения или хорариум лекции. 

Около 17 ч приключва денят, след което се почиства снаряжението, после имаме малко свободно време. Пак се строяваме, вечеря, но в зависимост от програмата може да имаме занятия и след вечерята. После иде ред на вечерна проверка, сваляне на знамето, проверка на стаите и гасене на лампите към 22,30 ч", описва казармения ред курсистката Зорница Гечева. 

Тя учи магистърска степен "Защита на населението и критичната инфраструктура при бедствия и аварии" във военната академия. Казва, че военната подготовка е във фокуса на нейната специалност. Не среща трудности в занятията, но все още не се справя с разглобяването и сглобяването на калашника за определения норматив. Прави го за 20 секунди. Автоматът трябва да бъде разглобен за 7 секунди. 

Богомил Цветков от Варна учи право в СУ "Св. Климент Охридски". Казва, че е тук заради преживяването. Искал да разбере какво представлява животът на войника. "Надмина всички мои очаквания, толкова е интензивно, натоварено, изпълнено с много емоции. 

Доказах на себе си, че мога да издържам на крайни форми на натоварване Като за човек, който не е правил такова нещо, беше истинско предизвикателство. Останах удовлетворен от себе си", изпъва униформа Богомил. Не кори връстниците си, които предпочитат да стоят пред компютъра или да ловят покемони, вторачени в телефона. 

"Това е въпрос на характер, има различни мотиви и цели. Моята беше да се самодисциплинирам, имах нужда от това, но не всеки го чувства така. Не мога да определя като лигльовци хората, които не са ходили в казармата, защото е доказано, че те прогресират в пъти по-лесно", твърди бъдещият юрист. Въпреки теорията си смята, че такова военно обучение в рамките на 3 месеца трябва да е задължително за всички млади хора.

"Най-важното от наученото е точността. Човек се научава, да си цени времето. Тук, като ти дадат 5 минути свободно време, това е все едно навън да са ти дали 1 час. Научаваш се да си на точното място в точното време, без закъснение, ако не искаш да правиш лицеви опори. Така че и в живота точността за мен ще бъде от изключителна важност", допълва Богомил. 

Курсистите получават свидетелство за допълнителна квалификация след полагане на изпити. По физическа подготовка те ще бъдат изпитвани на упражнения, по които се изпитват и военнослужещите. 

"Трябва силен дух, тренираност, издръжливост, защото нещата изобщо не са лесни, но пък е доста вълнуващо", обобщава момичето с гранатомета. Жулиета учи за треньор по карате в НСА, а магистратурата е "Спорт и сигурност".

Иска да стане професионален военнослужещ.



Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
Бюджет 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: