Стрес ни мори на работното място

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:56 / 03.11.2011
1838
Над 40% от работещите българи се оплакват от стрес в работата, а 60% страдат от обща умора. Въпреки това 87% твърдят, че са удовлетворени от условията на труд. Това показват резултатите от Националното изследване за условията на труд в България, осъществено по проект "Превенция за безопасност и здраве при работа".

Причината за разминаването в тези цифри е, че повечето от анкетираните хора се страхуват да не загубят работата си в кризата. Проучването е проведено през 2010 г., когато страната ни се намираше в условия на икономическа криза, обясни шефът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Данните показват още, че в резултат на напрежението в службата около 25% от хората имат проблеми със съня и са раздразнителни. Около 27% от наетите във всички икономически сектори редовно се трудят над 10 часа на ден, а около 30% са на работните си места дори в събота и неделя. Освен това българите масово работят на високи обороти.

"Нашето законодателство регламентира 20 различни режима на труд. Работодателите обаче масово товарят хората с много работа, която трябва да се свърши в кратки срокове. Те по никакъв начин не компенсират техния извънреден труд. Това обаче не води до повишаване на ефективността и производителността", категоричен е Иван Нейков.

Като цяло 30-33% от служителите имат проблеми със здравето си - страдат от влошаване на зрението, болки в гърба, мускулни болки и главоболие. Сред най-рисковите сектори на труд са селското и горско стопанство, добивната и преработващата промишленост, образованието, здравеопазването, държавното управление, създаването и разпространяването на информация. От общо 50 отрасли в българската икономика

14 отрасъла са рискови за здравето на хората

Колко по-ниско е образованието на хората, толкова по-нереална е оценката им за риска, който носи упражняваната от тях професия. Висшистите са много по-критични и с ясна представа за условията, в които се трудят, каза още Нейков. По думите му изследването е показало още един парадокс. Около 80% от хората се смятат за достатъчно квалифицирани, за да си свършат добре работата. В същото време работодателите твърдят, че нямат достатъчно квалифицирани работници.

Една от положителните оценки в доклада е свързана с оценката на женския труд. Оказва се, че дамите много по-бързо влизат в час с новите технологии. Те по-често използват компютри в работа си от мъжете. Очакванията са много скоро процентът на жените и мъжете, заемащи ръководни постове, да се изравни. Дамите не се примиряват с по-ниското заплащане и все по-често успяват да докажат, че са по-добри работници от мъжете.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).