Стойчо Кацаров: РЗИ наруши закона, като отмени карантината на премиера

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:25 / 26.10.2020
3111
"Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо че първите проби на премиера са били отрицателни“. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера“.

По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR теста.

"Срокът от 10 дни е, защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината“.

В предаването "Преди всички“ д-р Кацаров поясни, че не е нужно да се затварят нощните заведения, а трябва да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват.

"Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра“.

Д-р Кацаров заяви, че трябва да се направи преглед на ангажираността на медицинския персонал у нас:

"Ние имаме 30 хиляди лекари и още толкова сестри, но едва 5 на сто са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса. Тоест, ние имаме едно неравномерно разпределение на тежестта в битката с новия вирус - повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят резерви, като бъдат стимулирани по някакъв начин“.

По думите му капацитетът на болниците да разкрият легла за болни с Covid-19 е много по-голям:

"В първата заповед на министъра трябваше да се разкрият 8 хиляди легла, тоест четири пъти повече, отколкото са настанените в момента. Капацитетът на здравната ни система е от 50 хиляди легла - тоест резерви има, но трябва да има добра организация как да се използват“. 

"Имаме обаче критерий за прием в болница – те са определени със заповед на министъра - хората над 65, всички подлежат на хоспитализация и всички с тежки симптоми, независимо от възрастта. Сега обаче се оказа, че леглата не достигат. Но как всички болници ще лекуват Covid-19?“.

Д-р Стойчо Кацаров твърди, че през тези 6 месеца заплатите на медицинския персонал са намалени, защото лечебните заведения получават 85% приходи за дейността си от бюджета си по Здравна каса.

"Заплатите им се формират така – те имат базово възнаграждение и върху него всеки месец получават допълнителни средства на база преминал пациент, а сега, когато беше спрян месеци плановият прием, тези приходи намаляха“.

"90 на сто от дейността на лекарите и сестрите са свързани с планови дейности“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).