ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Станишев: България се интегрира успешно в институциите на ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 06.12.2007Коментари (0)1225
©
България се интегрира успешно в европейските структури, бе общото мнение, изразено от посланиците на страните-членки на ЕС по време на работния им обяд с премиера Сергей Станишев. Черните сценарии от миналата есен не се сбъднаха, напротив, икономиката се развива достатъчно успешно, а България е една от страните с висок растеж не само за ЕС, но и за новите страни-членки, заяви министър-председателят пред медиите след срещата. По неговите думи, това показва, че страната ни има още много потенциал.


Развиваме се успешно в рамките на европейските институции и заемаме достойно мястото си с конструктивна позиция, която търси по-силен Европейски съюз и диалог и решаване на въпросите с компромиси, допълни премиерът пред медиите. Достатъчно твърдо и аргументирано отстояваме позициите си, категоричен бе той. Успехът с изписването на единната европейска валута показва, че можем да водим ефективна политика в рамките на ЕС. Този процес на интеграция не приключва на 1 януари 2007 г., няма да приключи и на 1 януари 2008 г., каза още премиерът Сергей Станишев.


Министър-председателят информира посланиците на страните-членки на ЕС за приоритетите на правителството и управляващата коалиция през следващия период от мандата. Не малко от ангажиментите са изпълнени, предстои много интензивно обсъждане в близките седмици на актуализираните приоритети, свързани с повишаване конкурентноспособността преди всичко на икономиката, отбеляза министър-председателят. Трябва да търсим и нови източници на растеж и повече високотехнологични инвестиции в България, които да увеличават производителността. Основен приоритет остава догонващото развитие на доходите и стандарта на живот на българските граждани, реализацията на инфраструктурните приоритети на страната, най-вече чрез национално финансиране, а също и чрез средствата от европейските фондове и модернизация в няколко ключови сектора  като публичната администрация, образователната реформа и здравеопазването.


Пред посланиците от ЕС премиерът Сергей Станишев подчерта, че през изминалите години България се наложи като фактор на стабилността в региона. Като член на ЕС страната ни има още по-голяма отговорност и помага активно на Европейската комисия и на другите страни-членки при изработването на обща позиция и политика, каза още министър-председателят. Според него предстоят сериозни изпитания за стабилността на региона и най-вече Западните Балкани във връзка с предстоящото приключване на разговорите за статуса на Косово и стандартите там. Ние ще работим за единна позиция на Европейския съюз, категоричен бе премиерът. Той е подчертал още, че България има и свои национални интереси и е страната, която най-непосредствено се намира до региона на Западните Балкани. При негативно развитие страната ще пострада най-много, както се случи по време на ембаргото срещу бивша Югославия, посочи той.


Страната ни ще разчита на солидарността и изработването на обща европейска позиция по всички важни въпроси, заключи премиерът. В допълнение той изтъкна, че никой няма да разбере ролята на Европа в света, ако ЕС не може да гарантира стабилност, демокрация, икономическо развитие и европейска перспектива за непосредствените си съседи, в т.ч. и Западните Балкани.


В отговор на журналистически въпрос министър-председателят подчерта, че изрично е настоял в Закона за Държавната агенция за национална сигурност да бъде записано професионалното начало в ръководството на агенцията. Намерението е тя да бъде не политическа, а държавна агенция, която ще работи за българската държава, аргументира се той. Той определи това изискване като важен политически знак, наред с това, което трябва да гарантира нормалната работа на агенцията от началото на следващата година. По думите на премиера, трябва да бъде гарантиран достатъчно ясен и редовен парламентарен контрол и да се гарантира добрата координация на ДАНС с другите институции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: