Срещу тежките раници - шкафчета! МОН дава 3 милиона

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:25 / 08.03.2018
4887
2,9 милиона лева дава просветното министерство за купуването на шкафчета за училищата. Тези пари ще стигнат за 200 000 ученици от първи до седми клас и така малчуганите няма да бъдат принудени да носят всеки ден на гърба си раница, която обикновено тежи 6-7 кг.

Средствата са за държавни и общински училища, които ще трябва да монтират шкафчетата до 15 септември, за да се ползват от малчуганите през следващата учебна година. Това стана ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на просветния министър Красимир Вълчев.

До това решение се стигна, след като петокласничка потърси правата си пред властите заради тежките раници. Тя написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето, а след нея хиляди родители и ученици поискаха да се намери начин учениците да не носят непосилно тежките за тях раници всеки ден.

Според Красимир Вълчев обаче практиката сочи, че децата често носят не само учебниците, нужни има за часовете през съответния ден, ами и тези от предишния или пък за следващия, пише Dnes.bg. Така че заради това са изпратени препоръки до директорите на училищата да намерят начин да оптимизират учебниците и помагалата.

До 23 март пък подлежи на обществено обсъждане проект на промени на Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които предвиждат по-дебелите томове за учениците да бъдат разделени на две части. Това обаче ще стане едва след като изтече тригодишният срок на безвъзмездно ползване на настоящите издания.

А засега се дава правота на издателствата да печатат на олекотена хартия. Красимир Велчев обещава, че ще има и електронни варианти на учебниците от първи до седми клас. Достъпът до тях щял да бъде осигурен чрез създаване на електронен портал, в който учебниците ще бъдат публикувани до края на април.

Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).