Спешните пациенти с червен, жълт или зелен код

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:22 / 26.08.2015
1611
За първи път спешната помощ у нас ще се сортира в три категории според тежестта на състоянието на пациентите, предвижда проект за медицински стандарт по спешна медицина, който здравното министерство изработи и вече е представен за обществено обсъждане. Трите категории са класирани с червен, жълт и зелен код.

Състоянието на пациентите в Спешната помощ ще се класифицира в три групи, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код. Всеки от тях ще съответства на състоянието на спешния пациент. Червения код ще е сигнал за критично спешен пациент, което ще изисква и реаниматорски екип с време за пристигане до 8 минути. Със зелен код ще се обозначава "стабилен спешен пациент", за който може да дойде и долекарски екип с отложена спешност от 20 минути до 2 часа.

Жълтият код пък ще бъде нестабилен пациент или потенциално нестабилен спешен пациент който ще изисква време за пристигане на екипа от 8 до 20 минути. Промените са залегнали в проект за медицински стандарт по спешна медицина, пуснат от здравното министерство за обществено обсъждане.

Сортирането ще се прави от диспечерския екип, който приема първи сигнала. Целта е да се постигне ефективност и навременно лечение според нуждите на спешния пациент. Подобен модел на спешната помощ функционира от години успешно в Румъния, която пък го копира от френската здравна система.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" не са български думи
Важна информация за изборите в чужбина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).