София е домакин на годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:27 / 18.11.2021
1028
Днес в София продължава годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа. За участие в заседанието в България пристигнаха генерал Тод Уолтърс - командващ на Европейското командване на САЩ, което е съорганизатор на форума. 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посреща своите колеги от Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, както и генерал-адютантите от Националната гвардия на САЩ от щатите, които са техни партньори - Алабама, Илинойс, Индиана, Колорадо, Минесота, Небраска, Охайо, Тексас и Тенеси. 

Форумът разглежда въпроси, свързани с основните предизвикателства в регионален мащаб в областта на сигурността и в контекста на последните промени в обстановката на сигурност в Европа, както и бъдещи възможности за предприемането на колективни усилия за тяхното преодоляване и за задълбочаване на конструктивното сътрудничество между армиите на посочените страни и САЩ. 

В първия ден от конференцията се проведе сесия с участието на главните сержанти на европейските държави-участнички, на Европейското командване на САЩ и на партньорите от Националната гвардия на САЩ по Програмата за партньорство. Обсъдени бяха въпроси по подобряването на процесите за набиране и задържане на служба на военнослужещи, с акцент върху осигуряването на ясен модел и стимули за кариерно развитие. 

Дискутирани бяха още отговорностите и ролята на сержантския състав като бъдещи лидери и съветници на командирите, като акцентът бе поставен върху развитието на всеки войник чрез адекватна система за заплащане, еквивалентна на цялостен принос и отговорности. Изграждането и поддържането на взаимно доверие и комуникация между сержанти на командни длъжности и командири също бе обект на обсъждане.

Участниците във форума се спряха и на темата за изграждането на професионална и базирана на доктринални документи образователна система, която да подготвя компетентни и способни войници.

Сесията завърши с постигането на консенсус от участниците по конкретни предложения за подобряване развитието на сержантския състав, които ще бъдат отправени към началниците на отбраната и генерал-адютантите за разглеждане в рамките на утрешното им съвместно заседание.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).