Служителка в "Хризантема": Шефовете използваха децата за развлечение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:47 / 26.01.2018
8877
Служителката в социалния център "Хризантема" в Габрово за деца с увреждания, заснета как удря момиче, твърди, че ръководителката на дома и социалният работник са правили клипове за развлечение.

"Чувствам се повече унизена, отколкото виновна", заяви Татяна Донева. Тя допълни, че е била провокирана от ръководството. "Тези клипове и всякакви други, които правеха по цял ден, ги използваха за развлечение", заяви Донева. "Използваха децата за развлечение, най-вече тази Веселка, която беше опасна за децата", допълни Татяна Донева.

"В конкретния случай аз влизам да чистя в стаята, стаята е пълна с фекалии, омазано навсякъде - бюра, шкафчета, абсолютно всичко. Започвам да чистя, в това време ръководителката и социалният работник казват тихо на ухото на Веска: "Удари мама Таня", понеже тя така ми казваше. Тя, естествено, като умствено изостанало дете, реагира първосигнално, веднага върши това, което ѝ се каже. Удари ме веднъж в гърба, изтърпях го, но втория път, когато ме уцели в главата, наистина нервите ми не издържаха", разказа тя.

"Сложих я на тоалетната и започнах да я бърша. Затова казах, че ме е гнус, просто инцидентно я ударих с парцала, и то не толкова силно. Това беше целият случай. Жалкото е, че нашите ръководители просто си правиха развлечение с децата", посочи още Донева. Тя отбеляза, че момичето не е ударено толкова силно, колкото изглеждало на записа.

На въпрос дали когато са ставали свидетели на насилие, не са ѝ правили веднага забележка, Донева заяви: Не, напротив, те го използваха за развлечение.

Уволненият ръководител на Център за настаняване "Хризантема" Маринела Лазарова беше категорична, че не е присъствала на тези видеозаписи. "Вие допускате ли, че ако аз съм била там, тя ще прояви такова поведение на агресия", попита тя.

Социалният работник Йорданка Милчева пък твърди, че е направила забележка на служителката, а записът е направен за доказателство.

Директорът на дирекция "Образование и социални дейности" в община Габрово Даниела Василева пък категорично отрече Маринела Лазарова да я е уведомявала за насилието още през 2016 г.

Уволнената директорка обаче продължава да твърди, че Василева е виждала видеоматериала с Татяна Донева и никакви мерки не са били предприети. Думите на Лазарова бяха подтвърдени и от социалния работник Йорданка Милчева.

"Не ми е подаван сигнал за насилие спрямо децата. Ако имах такъв, моментално щях да реагирам", настоя на свой ред Даниела Василева. Тя отбеляза, че е видяла видеоматериалите на 15 януари. 10-12 души са разпитани по казуса до момента.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).