ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Служебното правителство представи подробен отчет за свършената работа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:44 / 15.09.2021Коментари (3)1984
© БГНЕС
Служебният министър-председател Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представят подробен отчет за свършеното от служебното правителство. То изпълнява функциите си малко повече от четири месеца.

Президентът Румен Радев вече подписа указите за назначаване на следващото служебно правителство, което ще встъпи в длъжност утре (16 септември), за разпускане на парламента на същата дата и за насрочване на избори, които ще са 2 в 1 (парламентарни и президентски) на 14 ноември 2021 г.

На 12 май служебното правителство начело с премиера Стефан Янев встъпи в длъжност с основната задача да организира и проведе честни и демократични избори на 11 юли. След изборите, обаче, не се стигна до редовен кабинет, защото партиите при три връчени мандата не успяха да се разберат и така се стигна до необходимост от нови избори (които ще се проведат на 14 ноември), а на служебния кабинет му се наложи да предложи на депутатите поне спешно да актуализират бюджета, за да не се стигне до криза.

"Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото на нашата работа, а именно - прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани" - с тези уводни думи започна служебният премиер Стефан Янев отчета пред медиите.

Той посочи като успех на служебния кабинет актуализацията на бюджета за 2021 г. и допълни, че този успех е постигнат в сътрудничество с 46-ото Народно събрание. "За първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери са извадени от така наречената граница на бедността", посочи премиерът.

"Правителството демонстрира нов начин на работа - прозрачност и отчетност, успя да покаже недъзите на съществуващи практики при изразходване на обществени средства, успя да покаже начина, по който това може да става прозрачно и отчетно и да се подобри ефективността на изразходване на тези средства", посочи Янев.

"Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характеристики там, където е необходимо, с мисъл и идея как да се защитят и интересите на отделните браншове, и на българския бизнес, и на иновативната част. Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. Имаме още работа с Плана, но се надяваме в скоро време той да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет", каза Стефан Янев. Министър-председателят акцентира и на две други неща, които служебният кабинет е успял да свърши, едното от които – оптимизиране на администрацията.

"Вече имаме добри основи, за да се върнем към електронния документооборот и да направим взаимовръзки с другите администрации така, че да направим нашата администрация по-бързо и ефективно работеща“, уточни той.

Стефан Янев припомни, че за последните месеци се проведоха два Съвета по сигурност към Министерски съвет. "Констатирахме липсата на важен орган, който би трябвало да съществува от отдавна. Направихме необходимото да бъде създаден и това предстои така, че да имаме инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при кризи. Приехме и промени в Закона за защита и управление на системата за защита на националната сигурност, които ще бъдат внесени в следващия парламент така, че цялостната система за управление на кризи да бъде регламентирана точно и поставена в необходимите параметри, за да функционира ефективно“, допълни той.

Стефан Янев отбеляза още, че служебният кабинет е успял да защити и българския национален интерес във външната политика, особено по отношение на позицията ни спрямо Северна Македония. "Демонстрирахме диалогичност. Направихме всичко необходимо. Аргументирахме позицията си пред европейските ни партньори така, че такъв тип поведение да се базира на принципна позиция, защото говорим за общото ни европейско семейство. Кабинетът достойно е защитил националния интерес на България и предполагам, че в следващите месеци следващият кабинет ще има подобно поведение“, прогнозира служебният премиер.  

Изплащането на добавките към пенсиите продължи и през юли, август и септември, като за плащане на парите по тази антикризисна мярка бяха осигурени 520 млн. лв, обобщи от своя страна социалният министър Гълъб Донев.

"От първи юли се промени размера на социалната пенсия за старост. Като знаете, че тя стана 148 лева, а от декември ще стане 170 лева", заяви той.

Донев подчерта също така, че с актуализацията на бюджета на ДОО са гарантирани добавките от 120 лв. от 1 октовмри до края на годината към абсолютно всички пенсии.

Трайно повишение ще има за доходите на всички български пенсионери, изтъкна Гълъб Донев.

"От 25 декември започва преизчисление на пенсиите. Това ще гарантира, че всички ще получат увеличение. Минималната пенсия ще стане 370 лева и това увеличение е трайно", заяви министърът. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст става от 1 октомври 650 лева от 380. 413 лева пък ще бъде линията на бедност от 2022-ра година.

Донев отчете, че има и рекордно ниско ниво на безработица. "Към днешна дата размерът е 4,82%. Такава безработица не сме имали дори в предкризисните 2008 и 2009 година. Това е исторически рекорд за България", поясни той.

"МВР през периода, който отчитаме днес, има доста активна дейност, която сме се старали да споделяме с българската общественост“. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на отчета на служебния кабинет.

"Първо, във връзка с осигуряването за условия за честни избори на 11 юли, беше създадена много добра организация, което позволи в голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите в страната ни, което изкривяваше политическата картина у нас. Нашите усилия доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото и не позволихме до такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на българските граждани“, отчете той.

"Планирахме необходимите полицейски операции, така че да постигнем провеждането на честни избори. Една такава операция беше 11 дни точно преди изборите на 11 юли. Проверени са 5600 места, за които е имало информация, че се извърша купуване и продаване на гласове. Проверени са 10 200 лица, за които е имало информация, че подготвят купуването и продаването на гласове, наред с други проверки в съответния период“, коментира още Рашков.

"Имаше доста положително въздействие върху гражданите и сигналите за нарушения в изборния процес бележат в този период по-висока активност на гражданите – с около 56% в сравнение с парламентарните избори от 4 април 2021 г.“, припомни той. Това показва каква е била ефективността на МВР във връзка с изборните престъпления. По-слаба активност, оставям на вас да прецени защо това е така, заяви лаконично вътрешният министър.

По думите му, работата на МВР е да противодейства на престъпността, независимо каква е тя. "Тази дейност има и друго измерение, тъй като се открити не само списъци с имена и данни от български избиратели, а и с намирането на конкретни суми, предназначени за покупка и продажба на вот- хиляди лева, евро, в британски лири и други“, уточни Рашков.

Министърът засегна и темата с кадрите на полицейско насилие от миналогодишните протести: "Унизителното прикриване на кадрите с полицейското насилие само допреди месец, когато те бяха излъчени, бяха видени от целия народ, прикривано от предишното правителство и главния прокурор. На полицаите са наложени символични наказания. Случаят с бит журналист, работещ в западна медия, беше прикриван, че е бил отвеждан в полицейско районно управление в София. Надявам се в бъдеще да не ставаме свидетели на подобни случаи".

Рашков разкри, че е задвижена предвидена в закона процедура във връзка с полицейското насилие. "Предприехме действия с Института по психология по МВР, тъй като протестите са необичайна и стресова среда за полицаите , и тези, които нямат необходимите реакции, са склонни да превишават своите правомощия и да използват сила, която е абсолютно ненужна. Надявам се тези мероприятия с Института по психология ще предотвратяват подобни инцидента“, разкри вътрешният министър.

Рашков коментира и темата с мигрантския натиск по границата в последните месеци. "Всички се обединихме около идеята да се съдейства от всички институции МВР да бъде способно да се отрази на този засилен мигрантски натиск, особено в периода,в който талибаните взеха властта в Афганистан. Задържането ниво на миграцията в последите две седмици не наложи включването на армейски части. Беше достатъчно да включим допълнителни екипи на МВР. Имаме готовност в 36-часов срок с МО да разположим военни части там, където е нужно, за да укрепим границата“, заяви той.

"Фокусирахме контрола върху фирмите с големи обществени поръчки. Тази промяна от малките и дребните към по-големите донесе два ефекта. Започнаха да се събират повече пари в хазната. И бизнесът, и хората започнаха да работят по-спокойно. Второ тримесечие тази година отчетохме ръст от почти 10%, което е безпрецедентно след кризата от 1997-98 г. Това е заслуга на всички фирми и граждани, които са си изработили добре продукцията и са си внесли данъците в хазната", това заяви при отчета си министърът на финансите Асен Василев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 15.09.2021 г.
0
 
 
Отлично свършена работа,за разлика от тази на парламента и дванадесет годишното управление под диктатурата на тиквата и ГРОБ.
0
 
 
Спряха всички големи строежи и пътища,магистрала Хемус и т.н. ,цените на тока най-високи в цяла Европа,инфлация поне +20% ,парното отива и то +20% ,пуснаха на свобода всички олигарси,до един ! и за сметка на това уволниха най-добрите лекари и хирурзи в държавата , абсолютно неадекватни Ковид мерки благодарение на което сме на ПЪРВО място в света по смъртност от Ковид/1млн население.Безпорядък,немощ,ХАОС.Ако стоят още 2-3 месеца отиваме към поредния фалит
0
 
 
Цунете ме под опашната кост, ПРОСТАЦИ!!Влизам в магазина и веднага разбирам колко *много и хубави неща * сте направили!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: