ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Следят Николай Банев с гривна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:46 / 08.06.2021Коментари (0)2130
© БГНЕС
С гривна за проследяване е пуснат под домашен арест олигархът Николай Банев, съобщава "България Днес".

Скандалният приватизатор е подсъдим като шеф на организирана група за данъчни престъпления заедно със съпругата си Евгения и майка си Мария.

Мярката на Банев е променена от "задържане под стража" в "домашен арест", след като той престоява заключен зад решетките в продължение на две години и седем месеца.

Семейството бе задържано на летището във френския град Ница в края на октомври 2018 г. В началото на декември бяха екстрадирани в България по искане на прокуратурата във връзка с воденото срещу тях разследване. Оттогава Банев е в ареста, а жена му бе освободена заради здравословни проблеми през лятото на 2019 г.

Самият Банев многократно иска мярката му да бъде променена от "задържане под стража" в по-лека, но все удря на камък. Последната му молба е уважена от спецсъда на 19 май. Прокуратурата не протестира и след седем дни, олигархът се прибира вкъщи.

При разглеждането на молбата за по-лека мярка спецсъдът преценява, че Банев трябва да носи електронна гривна за проследяване на крака, защото е налице опасност да се укрие, ако е на свобода и не е включен в системата за контрол, тъй като вече е бил издирван и арестуван във Франция.

Самите Баневи многократно отричат да са се крили в чужбина. Те твърдят, че имали намерение да се прибират у нас, за да се явят на предварително уговорен разпит и да празнуват рождения ден на Евгения.

Във връзка с определянето на "домашен арест" за Николай Банев съдът посочва, че мярката е подходяща, тъй като към настоящия момент съществува и опасност подсъдимият да извърши ново престъпление, като например да окаже влияние върху свидетели.

По време на заседанието е представена медицинска справка от затвора в София. Според документа от месец Банев се лекува в частна болница в София.

Претърпял е две операции на колянна става и ходи на рехабилитация. Спецсъдът посочва, че няма нужда от изготвяне на друга медицинска експертиза, която да установява здравословното състояние на арестанта към момента. То обуславя по-лека мярка за него от изтърпяваната в момента "задържане под стража", посочват магистратите.

След анализ на фактите съдът отчита, че изпълнението на по-леката мярка "домашен арест" спрямо Банев няма да е пречка за безпроблемно протичане на съдебния процес срещу него, който тече в спецсъда към момента.

Откакто си е в къщи, адвокатът на Банев два пъти пуска молби до съда, с които иска разрешение неговият клиент да напуска дома си, за да ходи на зъболекар. Така за по четири часа на 2 и 6 юни подсъдимият получава възможност да посети стоматолог. По същата схема олигархът ще може да излиза от определения адрес за изтърпяване на мярката "домашен арест" и за да се придвижи до спецсъда за следващото заседание по делото в средата на юни. То продължава с разпит на свидетели.

Процесът срещу Баневи тече вече повече от година. След внасянето на обвинителния акт се разбра, че в зала трябва да бъдат изслушани показанията на 175 свидетели. На този етап никой не се наема да прогнозира кога във времето ще дойде краят на този казус в съда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: