ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Синоптичка разкри какво ще е времето през август и септември
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:22 / 16.08.2016Коментари (0)35709
© Plovdiv24.bg
До края на август времето ще бъде приятно топло, с изключение на дните около 22-23 август, в които пак ще трябва да заменим леките летни дрехи с по-топли.

Септември също ще дойде с топло време. В първите 10 дни от деветия месец от годината не се очаква да има значителни валежи. Кога обаче ще настъпи краят на лятото засега синоптиците от НИМХ - БАН не казват, предаде БГНЕС.

След студения фронт, който премина през страната ни на 12-13 август, синоптиците от БАН не очакват продължителни периоди с високи температури.

"Не че няма да има слънчеви дни с температури отново от 30-35 градуса, ето утре ще са 31-36, в края на седмицата също ще бъде с подобни температури, но такива температури вече няма да се задържат за продължителни периоди", каза д-р Анастасия Стойчева, ръководител сектор "Метеорологични прогнози".

Към четвъртък-петък тази седмица например отново се очаква в северозападната половина от страната да има превалявания. 

"Нов студен фронт, който пак съществено ще понижи температурите и ще донесе валежи и гръмотевична дейност. ще има около 22-23 август", каза тя.

Тогава дневните температурите ще се понижат до 20-25 градуса и ще останат такива не повече от ден-два. След това с малки изключения, в които пак ще има слаби превалявания на места в страната, не очакваме добре изразен метеорологичен процес, по който да има съществено застудяване.

"Според материалите, с които разполагаме засега, септември не се очертава да е с валежи повече от обичайните, напротив, очертава се като предимно сух и с високи температури, поне в първите му десет дни. Това показват последните материали от Европейския център за средносрочна прогноза, на базата на които в НИМХ се изготвят месечни прогнози.

Последното обновяване, което е от днес, говори за едно слънчево и сухо време в по-голямата част от България в първата десетдневка на септември. Времето да се задържи приятно, по-скоро лятно, отколкото есенно", каза Анастасия Стойчева.

Има много начини, по които да се ориентираме в това как ще се развие времето. Около 9 и 10 септември се очаква преминаването на атмосферно смущение, което ще понижи температурите, ще донесе превалявания, но отсега е невъзможно да се конкретизира повече. Възможно е да има слаби превалявания и около 2 септември.

Все още е рано да се каже кога свършва лятото. Астрономически неговият край е на 22 септември, но метеорологично ще се уточни в следващите прогнози. У нас, в умерения климатичен пояс, нямаме резки граници между сезоните и плавно се минава от един в друг.

"Така че август-септември - преходният месец, бавно ще отиваме към по-ниски температури, но това не означава, че приключва лятото", казва експертът.

По климатични характеристики у нас през октомври имаме т. нар възвръщане на лятото, а през ноември има и дни, в които се радваме на т. нар. циганско лято. 

Експертите от БАН, когато подготвят прогноза, преглеждат много материали. Те се опират на три глобални и един регионален числен модел. В повечето случаи те имат и различно решение на уравнението за времето. 

В сравнително редки ситуации те се разминават съществено и опитът на синоптика е от съществено значение за оформянето на прогнозата за гражданите.

Затова и генерално неочаквано развитие на времето не се случва, но може да има отместване, примерно да закъснее фронтът, който се очаква.

"Има много начини, по които да се ориентираме в това как ще се развие времето, затова изненадите са доста рядко срещани. Освен това разполагаме и с т. нар. вероятностни и ансамблови прогнози, които са съществен помощник при изготвянето на прогнозите до 1 седмица - 10 дни. 

Неприятни изненади разбира се има, като едрата градушка, която беше в София на 8 юли 2014 г., но това са явления и процеси, които се развиват за много кратко време" и тяхното проследяване изисква сериозен ресурс", каза д-р Стойчева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: