
ЗАРЕЖДАНЕ...
Ще се хранят ли по-здравословно децата в училище? Подготвят промени в наредбата | ||||||
| ||||||
Сред идеите е в менюто на учениците да има поне по 3 различни плода и по 3 различни зеленчука седмично. Увеличава се дневното количество сирене - от 30 на 35 грама. Включват се и прясно и кисело мляко с по-висок процент масленост. Риба се консумира веднъж в седмицата и трябва да е прясна и само по изключение замразена, но не и консервирана или осолена. Предложенията идват на фона на тревожни тенденции в храненето на най-малките. Всяко второ дете, например, не приема всекидневно пресни плодове и зеленчуци и консумира повече от три пъти седмично подсладени храни и напитки. Едно от 4 деца пък приема по-често от три дни в седмицата солени снаксове. Като майка на 3 деца Йоанна Лечева се опитва да ги учи на здравословни навици. От безплатните закуски - малкият ѝ син предпочита плодовете и млякото. В петък обаче получaват бисквити и меденки. А в лавката - предлаганите продукти са далеч от здравословни. "Всички напитки с оцветители нямат работа в тази среда“, коментира Йоанна. Освен плод и мляко, безплатните закуски включват и пакетирани храни, казват учители. За мен те са разнообразни, здравословни и много по-добър вариант от нездравословните храни, които децата консумират“, коментира началният учител Бояна Илиева. Освен безплатна, има опция и за платени закуска и обяд - с купони. Приготвят се от външна фирма. И докато за обяда има готвена храна, платената закуска включва и понички или пица. В Ямбол храненето най-често също се осигурява чрез кетъринг. "Днес яденето е печено бутче с варени картофки и крем какао“, казва пред бТВ Ганка Иванова, кухненски работник. "Менюто е съобразено, здравословно, по рецептурник“, коментира Румяна Тропчева, директор на ОУ" Николай Петрини“ в Ямбол. Сега действащата наредба не урежда изрично правила и за кетъринг фирмите, казват експерти. С предложенията това ще се промени. "В новата наредба има много по-ясни разписани изисквания към всяка група храни. Например рибата да е без кости, месото да е без сухожилия и видими мазнини. Много се надявам това по-детайлно разписване на изискванията да доведе и до добър краен резултат и отпадане на някои нездравословни продукти“, коментира проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи. Докато промените станат факт, родителите аперилат да се помисли и за децата с хранителни непоносимости и алергии. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg