ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще ходим на море шест месеца, планините ни остават без сняг
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 23.03.2011Коментари (5)2395
© Plovdiv24.bg
Все по-малко сняг ще пада в нашите планини, а сезонът на морето ще продължава до 6 месеца, предупредиха вчера от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Според шефа му доц. Георги Корчев вече от двадесетина години говорим за промени в климата, но от десет можем ясно да ги усетим и в нашата страна. На специална конференция, посветена на промените в климата, вчера Валери Спиридонов, зам.-шеф на НИМХ, отчете, че от 2000 година досега средногодишната температура се е вдигнала с малко повече от 1 градус. Прогнозите обаче показват, че до 2050 г. тя ще се покачи с още 2,5 - 3 градуса, а между 2070 г. и 2100 г. - с близо 5 градуса. Българите вече забелязват, че няма ясна граница между сезоните, смята и Асен Личев, който отговаря за водите в екоминистерството. Но най-съществената промяна все пак ще е свързана с намаляването на валежитеОчаква се особено засегнати да се окажат земите в Източна и Югоизточна България. Там през лятото и пролетта дъждовете ще намалеят с близо с 10%. Но през есента ще падат с 20% по-малко валежи. Така сезонът по морето ще се удължи с още няколко месеца и туризмът може да процъфтява. В планинските ни курорти обаче тази новина ще е с обратен знак. Снегът ще става все по-малко и това ще създава сериозни проблеми на селища и инвеститори, които бързат да покрият планините с бетонни блокове. Впрочем още преди пет години някои швейцарски банки започнаха да отказват кредити за строеж на планински хотелипонеже смятат, че промените в климата ще променят и туристическия бизнес.В следващите десетилетия България все повече ще трябва да балансира между две екстремни явления - наводнения и засушаване, коментира Асен Личев. Макар и по-малко, валежите ще падат наведнъж и опасността от наводнения нараства значително. В същото време без напояване голяма част от плодородната ни земя ще се превърне в пустиня. При 15% намаление на валежите и 5 градуса увеличение на температурите се очаква и оттокът на реките да спадне двойно.Заради това експертите настояват да се построят още 5 язовира, които да съхраняват водата. За 3 вече е договорен заем от Световната банка. Добрата новина все пак е, че въпреки затоплянето България ще разполага с доста вода за разлика от доста европейски държави. Заради това и промените в климата стават приоритет за Европейския съюз.

Според статистиката за 10 г. дните с денонощни валежи над 100 мм са се увеличили с 30%. Регистрираните дни с проливни дъждове също са нараснали многократно. Все повече зачестяват гръмотевичните бури и градушките през януари и февруари. Годишната амплитуда между максималната и минималната температура намалява, като минималната се повишава по-бързо от минималната. Широколистните гори се изкачват на по-висока надморска височина. Вегетационният период за растенията в Добруджа, Юга на Северозападна България и Казанлъшкото поле спада под 90 дни. За сметка на това обаче идва със 7-15 дни по-рано.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
чак 6 месеца- това означава от април до септември,вкл, да е само лято, което не е на добре...
+2
 
 
'Моного трудно е да предвижда, особено бъдещето' . Най-вероятни сценарий изглежда е нов ледников период (четете Руската преса; там green не се използва за вдигане на цените на горивата и са доста на север).
+6
 
 
Като се дават дългосрочни прогнози, нека се спомене и факта, че няма да има българи дотогава на тези географски ширини.
+1
 
 
Вярно,е че природата се променя но известна вина за това имат и хората. Всичко живо в световен мащаб упожарява умишлено горите или биват изсичани за дървен материал.Джунглите в Тайван примерно са намалели с цели 60% за да могат фермерите да отглеждат зърнени култури.Друг е факта,че слънцето нараства и този процес няма как да бъде спрян,но поне можеше да се направят усилия климата на земята да бъде балансиран с повече растителност.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: