ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шефът на "Национална лотария": Валери Симеонов не познава конституцията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 20.01.2020Коментари (4)9525
©
Собствениците на "Националната лотария" са сезирали Европейската комисия заради идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. "Трудно обаче ни е да обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде", заяви изпълнителният директор на компанията Димитър Ганев пред Нова телевизия.

"Очевидно г-н Симеонов няма никакви познания по нашата материя. Това е нормално, не е длъжен да ги има. Но непознаването на Конституцията вече е друго нещо. Всеки има право да прави бизнес“, добави Ганев.

Шефът на Националната лотария разказа, че тотото отделя пари за спорта, но то е имало монопол в тези игри 50-60 години. През 2011 г. той и екипът му решават да видят какво се случва с тези билети, защото си спомнял, че едно време дядовци обикаляли по заведенията с билетчета. Оказва се, че държавната лотария в фалирала, и лицензът е прехвърлен на тотото. Така той започва да се занимава с този бизнес.

"Преди да се появим ние, тотото правеше 5 милиона, в момента прави 50 милиона, благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт. Това е модел, който трябва да бъде прозрачен.", посочи още Димитър Ганев.

През декември се появи сигнал, според който начинът по който са събирани данъци от държавната и от националната лотария не просто се различава, но бюджетът е пропуснал да събере 250 млн. за последните 5 години, защото частните лотарии плащат в пъти занижена такса.

"Данъци в хазарта няма, има държавна такса, така е решило законодателството. Има 2 начина за плащане на тази държавната такса. Единият е по-голяма основа, по-малка ставка. Другият е по-малка основа, по-голяма ставка. Нашите юристи и счетоводители, разглеждайки двата алтернативни варианта прецениха, че за да може да си позволим да изплащаме по-високи печалби на потребителите е по-добре да изберем вариантът при който плащаме такса върху по-малка основа. Законът дава право да се избира“, обясни Ганев и подчерта, че всяка проверка на комисията по хазарта през последните 5 години потвърждава, че нарушение няма.

Основният пример, който Валери Симеонов дава, е австрийската лотария. Там обаче лотарията се управлява от частна компания, макар че има държавен монопол. В Англия, в Италия, в Турция операторите са частни оператори. Спечелихме в Молдова концесия, т.е. пак частен оператор при държавен монопол, уточни Ганев пред Нова телевизия.

"Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро", категоричен бе Ганев.

"Обединени патриоти" предлагат промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми. Вносител на законопроекта е Валери Симеонов.

"На първо място залагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС, защото тогава част от печалбите, са гарантирани, че ще отиват в Спортния тотализатор", посочи той в петък.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Бил решил през 2011 да види какво става с билетчетата! Глупости на търкалета! Всички знаят, че целия хазартен бизнес в България го държи Черепа, тоя е само подставено лице! Затова и никой не смее да каже истината, че цялата работа е една огромна лъжа! Всъщност лотарията в западните страни едва ли е толкова добре развита - по принцип такива игри намират добра почва в бедните страни, където хората са отчаяни и не намират изход! Затова си дават последните пари и търкат билетчета, като обезумели, с надежда да се случи чудо! Съвсем друг е въпросът защо този Валери се занимава с такива проблеми, като шума на слънчака и лотарията!? Може би защото на народа всичко друго вече му е наред?! Или си има друга причина! Той си знае!
-1
 
 
Поредният защитник на *онеправдания черепухин*!
+2
 
 
Не съм съгласен с този пич. Реално в Швеция целия хазарт е държавен, както например алкохола е с държавен монопол отново там.Държава раздържавява след промяна на закона и поема контрол над дружеството. Законно :) Само да си напишат закона правилно. Българските хазарти компании ще са много тъжни, ако закона за захарта тук е като този в Португалия, например. Ама да се скубе народа законно и незаконно е най-лесно :) По същия начин спокойно може да се забрани реклама на хазартни игри, както цигарите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: