СЗО: До 2030 г. почти 90% от българките ще са с наднормено тегло

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:13 / 08.10.2015
2690
Прогнозата на Световната здравна организация, че до 2030 г. почти 90% от българките ще са с наднормено тегло, може да бъде "обърната", ако бързо и радикално се сменен моделът на хранене, особено за децата. 

Заедно с белгийките ще сме начело на класацията. Към момента всяко 5-о дете у нас е със свръхкилограми, а в пубертета това е проблем за всяко трето.

"Причините са нездравословните рафинирани храни и трансмазнините на фона на ниска двигателна активност", коментира в студиото на btv проф. Донка Байкова. 

Тя смята, че децата лесно може да бъдат приучени вместо готови закуски да харесват домашен сандвич от 2 тънки пълнозърнести филийки, в които да се сложат печени чушки, или извара, или броколи и други здравословни храни. Като алтернатива на подсладените напитки с добавки тя препоръчва млечно-кисели продукти по БДС.

Цялото семейство може да се придържа към вегетарианско меню два пъти седмично. Най-добре е 2 пъти в седмицата да се поднася риба, а в останалите дни - месо, но колкото се може по-рядко червено.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
Приятно време ни очаква днес
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).