САЩ подкрепи действията на МВнР срещу обвинения в шпионаж руски дипломат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
20:59 / 29.10.2019
3648
МВнР връчи нота на Н. пр. Анатолий Макаров, с която поставя срок от 24 часа на обвинения руски дипломат да напусне България. Това съобщиха от МВнР.

В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа.

След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България.

Русия ще вземе ответни мерки след изгонването на дипломат от България. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, ние ще обсъдим ответни мерки, както това е прието в дипломатическата практика", каза той.

 Министерството на външните работи връчи нота на руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров, с която поставя срок от 24 часа на обвинения руски дипломат да напусне България.

От руското посолство потвърдиха пред ТАСС, че са получили нотата. "Посолството получи нотата на българското външно министерство, в която служител на мисията е обявен за персона нон грата. Дипломатът ще напусне страната в посочения срок. Руската страна си остава правата да предприеме ответни действия“, заявиха от посолството. 

От посолството на САЩ  пък приветстваха действията на нашата страна. Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Това се казва в позиция на американското посолство в София, предаде  БГНЕС.

"Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще“, се казва още в позицията.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).