Румен Радев притеснен: Ситуацията е доста напрегната!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
12:38 / 24.10.2021
9634
Ситуацията е напрегната, въпреки предприетите мерки. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министри от служебния кабинет, на която се обсъжда COVID ситуацията в страната.  

Той подкрепи виждането за съхраняване на социалната и икономическа активност чрез зелен сертификат. По думите на Радев предишните управляващи са създали трайно недоверие срещу ваксините, които са единствената защита. "Ние броим заболелите и починалите, осъзнавам негативния ефект от това решение, но дългът ми е хората, а не рейтингът", каза Радев. Въпреки високата цена, той подкрепи решението за зелен сертификат, защото документът давал свобода.

По отношение на онлайн обучението на децата и техните родители, Радев заяви, че очаква приоритет да е връщането на децата в клас, особено малките до 4 клас. Президентът изтъкна, че е получил много сигнали, че безплатните тестове се плащат и възложи на МЗ да ги провери. Радев поиска да се провери дали може да се издаде сертификат на хората с антитела.

"Ваксинирането трябва да е доброволно", подчерта още Радев и добави, че това е най-надеждата защита. В тази връзка призова хората да не оставят на произвола живота си.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров пък обясни, че е имал среща с шефове на болници за да не се допуска лутане на пациенти между лечебни заведения. По отношение на учениците, той изтъкна, че ключовата дума е безопасна среда.

"Ако можем да я осигурим, може да допуснем да се върнат в училище", каза здравният министър. Образователният министър проф. Денков от своя страна обясни, че също искат максимално присъствено обучение в безопасна среда. По думите му от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил 3 пъти, а на децата- 5 пъти.

"Към 15 септември само 6% от заболелите са били деца до 18 години, а сега са 10-12%. 400-500 деца на ден се регистрират. Това е така, защото мерките бяха меки, бяха адекватни за началото на учебната година, но заболеваемостта сега е много по висока", коментира проф. Денков.

Попитан от президента как може да се осигури безопасна среда в училище, Кацаров обясни, това може да стане поетапно. По думите му здравните власти може да осигурят за децата тестове- тип близалки.

"Това ще даде по голяма устойчивост на учебния процес", смята Кацаров. Според него, ако до  7-10 дни се осигурят тестове, връщането в училище може да стане факт.  Проф. Денков обясни, че досега няма консенсус по темата, но се надява разумът да надделее и посочи, че подобни тестове са практика в други страни.

"Според мен това е правилната-стъпка - филтър на входа с щадящи тестове", каза той. Финансовият министър от своя страна изтъкна, че ведомството му няма да пести пари за това децата да се върнат в клас.


Виж коментарите (15)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).