Росен Плевнелиев: Ако ЕС се разпадне, ще има война

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
15:15 / 23.06.2016
7254
Ако ЕС се разпадне, ще има война. Това прогнозира президентът Росен Плевнелиев, който заедно с германския си колега Йоахим Гаук участва в дискусия с ученици и студенти в СУ "Св. Климент Охридски".

Според Плевнелиев европейското обединение е единствената работеща идея след двете унищожителни войни през миналия век. Интеграцията, сътрудничеството между държавите в стария континент прави войната невъзможна, заяви държавният глава. Според него ЕС е най-доброто, което човешката мисъл е създала след тоталната омраза, "когато всеки мрази всеки".

ЕС е уникален проект за мир, който обаче трябва да се пази и укрепва, смята Плевнелиев. По думите му в момента експерти от президентската институция следели развитието на 11 кризи в Европа.

Немският президент Йоахим Гаук изнесе лекция на тема "Германия и България - партньори в Европа". В нея той препоръча лидерите на ЕС да си извлекат поуки, независимо от изхода на референдума във Великобритания. Бежанската криза показа, че Европа не е остров, че кризите засягат и нас, европейците.

Не вярвам във версията, че друг германски канцлер би взел друго решение по отношение на бежанската вълна, която ни заля миналото лято, каза Гаук в отговор на въпрос на ученика Георги Русков. Той потвърди, че тогава политиците са били в шок, но отхвърли твърденията, че е трябвало да се действа твърдо, с блокаж срещу бежанците. По-голямата част от немското общество била солидарна с нещастието на мигрантите от Сирия и Ирак.

Не виждам никакво противоречие между силния ЕС и силните национални държави, каза още президентът Гаук в отговор на въпрос дали няма опасност ЕС да отнеме финансовата и отбранителната независимост на отделните страни-членки на съюза.

Освен това високият гост обяви, че Берлин е готов да окаже помощ на България помощ в т.нар. дуално обучение на младите хора. Вече е натрупан солиден опит във въвеждане на тази форма на професионално обучение в Южна Америка и Румъния например.

Източник: "24 часа"

Виж коментарите (16)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).