ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Росен Карадимов: Трима ресорни министри не са подписали емитирането на облигацията за 1 милиард
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 30.11.2022Коментари (0)1331
© NOVA
Трима ресорни министри – собственици на капитала на ББР – са отказали да подпишат емитирането на облигацията за 1 млрд. лв, каза Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на ББР, цитиран от NOVA.

"В банката за първи път от 15 години се прави одит от Сметната палата. Управителният съвет на Банката ни предложи и на нас като Надзорен съвет да потвърдим решението им да спрат емитирането на облигацията, но ние като нов състав на Надзора отказахме да го направим", каза Карадимов.

"Това би означавало "пито-платено", а ние не искахме да валидираме разход от 1 млн. лв., направен за тази облигация за банкови, адвокатски и консултантски хонорари, работили целево по проспекта на облигацията. Ние като Надзорен съвет не бяхме информирани за основанията, на които се иска прекратяването й, въпреки множеството формални запитвания към ръководството на банката, които сме отправили от назначението в началото на ноември тази година", допълни той. 

По думите му, въпреки че облигацията не е реализирана, разходът за хонорари и комисионни е платен. Ако действително условията по облигацията са станали неизгодни и лихвите са се покачили, както твърдят от Управителния съвет, извиква недоумение въпросът защо Управителният съвет е чакал толкова дълго време – от есента на 2021 г. до м. ноември 2022 г., да се прекрати емисията в условията на служебен кабинет.

Карадимов обърна внимание, че политическите сблъсъци трябва да се правят извън терена на ББР: "Нашият мандат от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев е да уплътним основните функции на ББР по закон – да работи за малките и средни предприятия, да реализира публични политики в помощ на държавата и да регулира регионалните дисбаланси, което до момента банката не е реализирала ефективно".

Председателят на Надзорния съвет на ББР припомни и позицията на министъра на иновациите, като принципал на банката, че върховенството на закона важи и за ББР, в т.ч. и по отношение на липсата на разрешение от принципала на банката – държавата – да се емитира облигационна емисия в особено голям размер.

"Емитирането е направено, без да се вземе разрешение от съответните, през този период, отговорни министри, които по закон са едноличен собственик на капитала на банката", каза Карадимов и добави, че подобно разрешение е поискано от управителите на банката няколко пъти, но те са продължили с емисията, въпреки липсата на разрешение.

Карадимов подчерта, че банките – консултанти по сделката – също са изискали две последователни решения на едноличния собственик на капитала – при стартирането и при евентуалното приключване на емисията – но такива не са подписани и не са давани от отговорните по това време министри.

Той напомни, че в банката в момента тече одит от Сметната палата, какъвто не е правен от 15 години насам и всякакви спекулации, правени от политици, със становища на набедени за одитори хора са несъстоятелни. По думите му, реализираните разходи по емисията в размер на 1 млн. лв. са направени целево и единствено за емитирането на облигацията, а не за други дейности, свързани с кредитния портфейл на банката.

Карадимов каза още, че ББР трябва да се обърне към значително по-солидна подкрепа за малките и средни фирми, към съсловните организации, общините, неправителствения сектор, работодателските организации, които да са и гарант за по-добрата публичност и дейност на банката.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: