Рибари сe вдигат на национален протест срещу бракониерите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
17:35 / 10.03.2016
3840
Национален протест срещу безобразията на бракониерите по водоемите ще се проведе на язовир Копринка край Казанлък на 13 март. Това обявиха инициаторите от Централна рибно-опазваща организация, в която членуват вече близо 1300 души и вече многократно са помагали за залавянето на бракониери.

"Каним всички наши членове, съмишленици, любители риболовци и всеки, който желае да застане зад нашата кауза", обяви председателят на неправителствената организация Стефан Тодоров. 

Според него протеста засега ще бъде символичен, но са категорични, че не е политически, а е насочен срещу безконтролното бракониерство, липсата на достатъчни строги действия от държавните институции срещу нарушителите и нефункциониращата структура на Агенцията за рибарство и аквакултури "ИАРА". 

"В Старозагорска област например имат само трима души, заедно с началника и физически не могаг да се справят с нарушителите", казаха рибарите.

Затова и вече са организирали акции по охрана на най-големите язовири в района Жребчево и Копринка. В края на февруари след сигнална техни членове от Копринка бяха извадени две хрилни мрежи с обща дължина около 200 метра, пълни с близо 100 кг риба.

"Време е да се обединим и да кажем стоп на бракониерството", категоричен е Стефан Тодоров. Той смята, че ако до месец държавните органи не вземат мерки протестът им ще стане ефективен.

От организацията предложили и да съдействат на инспекторите на ИАРА, а техни активисти да дежурят по водоемите за нарушители. Били готови дори да окажат помощ с лодки, хора и превоз на служителите на агенцията.

"Така вече не може рибата масово се унищожава и лови точно когато действа забраната за лов, хващат я когато си хвърля хайвера. Тонове се изнасят, а магазините в Казанлък са пълни с такава риба. Идеята ни е да организараме самите рибари да се борят с бракониерите", обясняват членовете на новосъздадената организация. 

Те ще организират и акции по почистването на замърсените водоеми.


Източник: в. "Труд"

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).