Режат Вапцаров и Смирненски от литературата за 8-и клас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:11 / 25.01.2016
5682
Емблематичното произведение на Никола Вапцаров "Песен за човека", което в момента се изучава в осми клас, липсва в проектите на новите учебни програми, които са публикувани на сайта на МОН. 

Отпадат още "Зимни вечери" на Христо Смирненски, "Скрити вопли" на Димчо Дебелянов, "Тихият пролетен дъжд" на Николай Лилиев и др. Не става ясно обаче дали тези произведения няма да се изучават в други класове, защото от МОН не са публикували учебните програми за всички класове.

Извън учебния материал остават и "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев, "Дервишово семе" на Николай Хайтов, "Жена" на Блага Димитрова, "Преди да се родя и след смъртта ми" на Ивайло Петров, "Японски филм" на Валери Петров, "В един есенен ден по шосето" на Павел Вежинов, както и "Нежната спирала" на Йордан Радичков.

Според новите учебни програми материалът в осми клас включва част от произведенията, които в момента се изучават в девети и десети. Осмокласниците ще четат старогръцката митология, откъси от "Илиада", "Антигона" на Софокъл и др. 

В учебния материал влизат и откъси от Библията - сюжети за грехопадението, както и текстове от Евангелието от Матей и от Евангелието от Йоан. Ако програмите бъдат приети окончателно, учениците в осми клас ще изучават и "Пространно житие на Константин-Кирил, "Азбучна молитва", "За буквите" и др.

Освен античност децата ще учат и за ренесанса.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Има задържан след автомелето с ранени край "Маказа"
Експерт: Инфлацията е най-малкият проблем за Еврозоната
Банка сменя картите на 1 милион клиенти
Транспортират в София момиченцето, простреляно от сина на Божанко...
Майка на абитуриентка: Обувките й струват около 2 хил. лева
Първи кадри от катастрофата с камиони на път за морето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).