Решено е: Училищата в цялата страна ще са затворени до 29 март

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
19:47 / 13.03.2020
8494
Училищата в цялата страна затварят до 29-ти март. Учебни занятия могат да се водят единствено дистанционно и онлайн. Детските градини също затварят врати.

От понеделник училищата и детските градини остават празни. Поне до края на месеца. “В същото време имах разговор с министъра на образованието, който ме увери, че от понеделник децата и учителите да работят от вкъщи, онлайн. Разбира се, някои издателства също обявиха такива възможности", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

“Сега е моментът да направим по-голяма крачка. Всяка криза е и възможност. Тази крачка ще се опитаме да бъде видима и да стартираме с електронното обучение в понеделник", обясни пред Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев.

Деси Миленкова е учителка по български език и не за пръв път води часовете си по български език онлайн. “2 платформи използвам, като едната е за комуникация - тази, която в момента виждате. Имам възможност в един монмент да споделя екрана и така мога да включа. В момента мога да включа готова предварително презентация", сподели тя.

Дистанционното обучение не изисква и големи технически умения, смята преподавателката.

За родители, а и за педагози, другата мярка е по-сериозна. А и до нея се прибягва за първи път. За две седмици, поне засега, врати затварят детските градини и ясли. "Аз просто не мога да си представя детска градина без деца. Но, за съжаление, са в много камерен състав. При 300 деца, списъчен състав, и редовно посещаващи 240, днес бяха около 65", каза Антоанета Малинова, директор на 195 градина "Братя Мормареви".

Част от родителите не пускат децата си превантивно. Но паника няма, категорична е Антоанета Малинова. “Те имат доверие в детската градина, но в голяма степен движението до детската градина, контактът с повече хора, там където има възможност, гледат да ги задържат вкъщи", уточни тя.

Всяка сутрин децата минават бърз общ преглед. “За температура, гърло и за паразити. И да нямат обриви, обриви децата с видими неразположения също", обясни Лилия Илиева, медицинска сестра в 195 детска градина в столицата.

Миенето на ръцете е превърнато в игра за най-малките.

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).