ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ренета Инджова оплю брутално двама български духовници, починали тези дни
Автор: Йоланда Пелова 21:08 / 11.01.2024Коментари (4)11467
©
Ренета Инджова, бивш служебен премиер от октомври 1994 г. до януари 1995 г. в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Какви резултати, г-жо Инджова, очаквате да бъдат налице при следване на досегашната орбита и политическа посока?

А, орбита и политическа посока е трудно да бъдат определени, ако си дадем сметка какво би представлявала и какви са основанията за това каква да е 2024 година. Аз бих я нарекла, за да очертаем посоките и че не е толкова просто да кажем накъде вървим, бих я определила като предстояща година на отдаването на България. Отдаване знаем какво значи, отдала се на любов жена, отдал се на живота някой, ще се опитам да очертая как България и българите и българският политически елит се отдават на партньорите си.

Значи, това е и всъщност трудността, да може да се направи обща оценка на това накъде вървим. А какво представлява ротацията е нещо, което ще ни стане ясно, като се отдавате много и на различни, то се превръща в ротация. Днешният ден е интересен с това, че се сложи начало на новата парламентарна сесия, която започна също с отдаване. Отдаде се почит в памет на починалия сливенски митрополит.

Тази почит беше отдадена на един изявен представител на българското духовенство - член на "Държавна сигурност" и на Боян Саръев, който пък е известен и заслужава вероятно почитта на парламента, за това, че осъществяваше покръстването на българските мохамедани в Южна България по време на тъй наречения “възродителен процес".

Така че беше отдадена почит днес на строителите на комунизма в страната и на техните идеологически не ментори, а екзекутори. Тоест, не на страната на жертвата е дадена днес почитта, а на страната на жертвоприносителите. Така че отдаваме почит, парламентът по този начин дава знак кои са символите, кои са ценностите, които иска да следва. Това е за определена публика извън България, да се види това.

Ако искате да продължим с отдаването, значи това отдаване става на фона на друг един камофлажен процес на унищожаване на паметници. Ние паметниците ще ги унищожаваме, но това ще ни бъде простено, защото ние всъщност кадровото и същинското съхранение на стария строй, го осъществяваме чрез нашите кадри. Така че ще го преживеят и в Русия, тя колко ли е важна България за Русия, ще го преживеят това, че тук се осъществява погром на техните паметници, ядат се торти с човешки хомофобски украси и т.н.

Г-жо Инджова, да продължим с предстоящите....

С отдаването искам да продължим, какво в икономически и политически план правим, за да разберем какво представлява нашата управляваща сглобка, така както е известна.

Сглобка, без липса на коалиционно споразумение, обаче.

Да, ама няма нужда, защото ще видите, че то такова не е необходимо, защото това е една преплетка, която в икономически план служи на интересите на източната ни предишна робия, тоест “Лукойл", газопроводите, посредничеството на газовете, на каквото си искате все е в полза на предишните руски наши партньори. Във военно отношение, нещата са изцяло в полза, колко може да е голяма ползата при толкоз нищожен военен потенциал, който има страната. Но колкото има толкова. Значи, каквото има тя го дава или в материален вид за Украйна или във финансов вид плаща неща, които незнайно, може би, сега министърът ще разбере кога ще бъдат получени.

Но даже и ние даваме неща, които не се изискват от нас, така, че след като една Белгия сега взела, че решила да си даде всичките F-16 на Украйна, защо ние да не си оголим изцяло военния потенциал и да нямаме никакво основание да търсим сигурност. Ама тя не ни и трябва, защото ние се подготвяме за нови господари, а пък те ще дойдат и без това. Ще ходят там, тези дето днес почит в парламента отдават на тези двамата починали, те ще са и първите, които на Орлов мост ще отидат да посрещат.

Разговорите между партиите, подкрепящи правителството трябва да започнат още този четвъртък. Каква ще бъде, според вас, ролята на ДПС в следващите месеци? Ще бъдат ли те в основата на постигане на един баланс между ПП-ДБ и ГЕРБ?

Балансът беше необходим до момента до който се разбра, че мнозинството е ненакърнимо. Приемането на тези несъстоятелни поправки в Конституцията доказа, че такова множество има. Така че тук не е  въпросът да се поддържа множеството. То ще се поддържа сега с това, че след като са внесени исковете на президента и на двете партии “Възраждане" и “ИТН" до Конституционен съд за премахване, за отнемане на валидността на онова, което е прието от парламента, няма нужда да се прави ново мнозинство. Защото ще влязат двама нови конституционни съдии, които са същите, които са подкрепяли поне от ГЕРБ представителя е гласувал за това. Така че тук въпросът е изключително абсурден.

Изчаква се да се види какво са недоволни в опозицията от конституционните промени и след туй ще се направят новите членове, които ще гласуват, разбира се така както трябва. Много ще е странно и абсурдно, ако 23-те члена, които двете партии атакуват бъдат отхвърлени. Тогава ще се образуват 23 празноти, които отново трябва да преминат през парламентарна законова процедура. Нещо, което ще довърши тази върховна институция, ще я занули практически, защото тя ще стане с решението си причина за едни такива празноти.

Тук, при това положение, аз съм казала вече, че тя вероятно ще действа като гумен печат. Що се отнася до искането, жалбата на президента спрямо конституционните промени, там има един себичен елемент, той атакува онези неща, които се отнасят единствено до ролята и съществуването на служебните кабинети. Онова, което е най-важното в поправките, и което прави изключително коварна цялата тази промяна в Конституцията е съдебната система и съдебната власт. Там промяната в съотношенията на влизането на парламентаризма и парламентарните квоти в това, прави властите изцяло абсорбирани от парламента, което практически е узурпация на власт, никакви баланси.

И тук президентът се е отказал дори и от онази си роля на контрапункт, която има и с квотите в назначаванията, и с това да може да поставя условия за това какви да бъдат назначенията. Всичкото това нещо е с цел отдаване на институционалната, политическата власт в страната да бъде завзета от хора, които да могат да се укрепят за дълго време. Виждате най-добрите рупори и остриетата на политическите партии, биват насочвани към дълговременни мандати или в чужбина, или тук, или в регулаторни органи. Пък то какво ще регулираме, като сме се отдали на корупция, на неспазване на  закона и т.н. Като завземете и тези регулаторни органи, това означава, че никое действие няма да бъде санкционирано, никой няма за нищо да бъде наказван и ще тече един безметежен купон.

Конституционният съд е най-висшата институция, която може да отменя закони, да решава спорове между президент и Народно събрание, например. Това е и съдът, който беше сезиран от Румен Радев за поправките в Конституцията, гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и който трябва да се произнесе дали те са допустими. Именно заради това изборът на негови членове е ключово важен. Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия, парламентарната група на “Продължаваме промяната" пък издигна за съдия Борислав Белазелков за член на Конституционния съд. Ключово важно решение, г-жо Инджова, според вас трябва да се вземе наистина. Но разбрахме днес, че Конституционният съд реално скъси мандатите на новите съдии. Парламентът предстои да избере тези съдии, казах номинациите кои са, те ще бъдат със 7-годишен мандат, а не с 9, какъвто бе по закон. Как си обяснявате тези процедури, които се случват у нас? И какво очаквате да се случи?

Ама това при положение, че толкова години не са се попълвали квотите, изтеклите мандати и в Конституционен съд, и във Висш съдебен съвет, и в Инспектората на Висшия съдебен съвет, и в Комисията по защита на конкуренцията и още куп други регулатори, не означава, че трябва да имат пълни мандати. Той мандата си тече, тоест, годините, в които не са правени избори, всъщност са загубени. Но тук странното е не това, че ще имат по-кратки мандати. Искате да е по 9 години, не ви харесва да са 7, така ли?

Не, не съм изразила лично отношение, просто коментираме.

Разбира се, че няма да изразите. Тук става дума за нещо друго.

За какво?

Стотина души ще трябва да бъдат за една нощ, както се казва, инсталирани по отделните липсващи позиции, които с години не са попълвани. Те не са попълвани именно по същия начин, по който делата се държат на трупчета в съда, за да може да държат в ръцете си и тези, които досега са управлявали тези институции, и тези, които тепърва ще управляват. Би трябвало да ви прави впечатление, защо в деня, в който двете партии опозиционни си внасят жалбата в Конституционния съд се определят и номинациите за липсващите членове в Конституционния съд. Тоест, ние ще ви дадем тези кандидатури, които са необходими, за да може да се гласува правилно. Значи тук узурпацията, конфликтът на интереси, незачитането въобще на стандартите на това, че органите трябва да бъдат независими, значи слагате най-изявеният представител на ГЕРБ в Конституционен съд, който по кой начин ще гласува независимо?

Можете ли да кажете, че ще бъде независим? Касационният съдия, бивш касационен съдия, той нали е от независима институция идва, защо ПП и ДБ решават, че това е кандидатурата? Тоест, ние имаме изпълнение на политически поръчки, във всяко едно трудово устрояване на номенклатурата. И това ще бъдат около стотина души, и пак повтарям, те ще бъдат изведнъж поставени, което означава такива пазарлъци текат в момента, че ви е слаба фантазията. И това е направено като девластието досега допуснато, което сега се превръща в един аргумент за задържане на властта за дълги години напред. Не се притеснявайте, че няма да са 9, а ще са 7. Те могат да бъдат и много повече, защото балансът на властите, съотношението на силите е такова, че в крайна сметка всички са на масата.

Да се върнем малко към ротацията. Очаквате ли, г-жо Инджова, че след направата на ревизия, за каквото обещаха на работата на отделните министри, съставът в кабинета ще бъде променен? И ако да, на какъв принцип? Ето днес разбрахме вече, че министърът на здравеопазването Христо Хинков, той сам обяви, че след ротацията няма да бъде министър.

Е, защото той е разбрал, че няма да бъде и е проявил съобразителност и сам се оттегля. Такава съобразителност няма да се проявява от много сегашни министри, напротив, ще искат, както казва Борисов “Да няма много резки движения". Какво означава да няма резки движения? Онова, което ви казах, че в политически, икономически и военен и идеологически план нещата са стиковани. Така че затова не са необходими резки движения, даже си мечтаят да имат пълен мандат. На какво основание той е /.../ е нещо, което мисля, че никой нормален нито анализатор, нито политик, нито нормален човек от света може да си обясни. Как така идеологически ние сме евроатлантици, икономически сме ориентирани проруски, политически сме ориентирани към Европа, защото Габриел трябвало да бъде министър-председател. А защо сме ориентирани политически към Европа, никой не може да каже, защото ние там също работим за ползи за Европа, а не обратно.


Още по темата: общо новини по темата: 684
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/114 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
В случая Инджова казва далеч по-важни и скандални неща за държавата и управлението и отколкото тези, за починалите. Дано повече хора прочетат цялото интервю. И никой не е "оплюла". Просто трябва да се чете между редовете...
0
 
 
Тъпа дърта к***а..Няма кой да е зчомни с нищо
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: