ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Развалиха рахатлъка на Пачката 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:40 / 04.11.2022Коментари (0)6204
©
Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Благоевград спря незаконно състезание с коне от тежковозни породи в якорудското с. Бела Места, организирано от кмета на с. Конарско Ахмед Ахмед-Пачката.

Турнирът по надтегляне е бил планиран за 23 октомври в 5 категории, в зависимост от теглото на конете – до 500, 600, 700, 800 и до 900 кг. Според регламента, изготвен от Пачката, трябваше да бъдат допуснати само животни в отлично здраве и водачи с подготвена конна амуниция. Конете трябваше да теглят трупи по пясъчна писта с дължина 30 метра при контролно време 3:00 минути.

Междувременно обаче преди самата дата в Българска агенция по безопасност на храните е изпратен сигнал, явно от редовен участник в такива турнири, добре запознат с регламентите им и изискванията към организаторите.

Вестник "Струма“ се започна със самия сигнал, който в съкратен вариант гласи:

"Организаторът – кметът на с. Конарско Ахмед Ибрахим Ахмед, отглежда коне в нерегламентирани животновъдни обекти и ги ползва често за такива демонстрации със залагания и наградни фондове. Състезанията се извършват без необходимите уведомления на общинска администрация Якоруда и МВР, каквото е изискването на закона. Животните пристигат от цялата страна. Обикновено те се транспортират нелегално в бусове и други транспортни средства, непригодени за тази дейност. Голяма част от животните са с неясен произход, без паспорти и документи за произход и без ветеринарномедицински контрол. Често в тези състезания животните са малтретирани и се стига до чупене на крака. Честа практика е животни, които пострадат, да се продават в нерегламентирани кланици в съседните общини.

Подобни мероприятия се заснемат от кмета на село Конарско Ахмед Ахмед и се пускат в неговата Фейсбук страница. Този човек си позволява да прави често такива събития в разрез със закона. Преди няколко месеца отново на такова мероприятие бяха паркирани десетки автомобили на главния път и това създаде хаос и безредици в транспортния поток от и за Банско и Велинград. Чак при случило се ПТП дойде патрул на МВР и разкара тълпата“.

Веднага след като сигналът е препратен от БАБХ към областната дирекция на агенцията в Благоевград, от тук изпращат проверка в Якоруда и още същия ден – 21 октомври, предстоящото състезание е отменено. Съобщението се появява на сайта на списание EZDApress, който се ползва като справочник от любителите на подобен род залагания, и е публикувано с гриф "Важно!“.

"Обявеното състезание по надтегляне с коне от тежковознипороди за 23 октомври в село Конарско (община Якоруда) се отменя по независими от организатора причини. Турнирът се отлага за друга дата, за което домакинът ще информира своевременно участници, зрители и медии“, гласи то.

От ОДБХ в Благоевград потвърдиха за "Струма“, че те са причината състезанието да бъде отменено.

"Ние не бяхме уведомени, че се подготвя такова мероприятие, а организаторът е длъжен да го направи 2 седмици преди самия турнир“, обясни д-р Григоров. "Тук дори не става въпрос за разрешение, а само за уведомление. После ние трябва да проверим конете, които пристигат, дали са чипирани, дали са здрави, всякакви ветеринарномедицински документи. Организаторът е много добре запознат с това изискване, но явно е решил, че Якоруда е доста далеч и няма да разберем. Предложихме му да набави необходимите документи, но той сам се отказа. Затова отменихме състезанието. Следващата неделя подобна кушия имаше в Разлог, но там имаше редовно уведомление, конете бяха добре и всичко мина както трябва“.

Д-р Григоров призна, че от репортер на "Струма“ чува, че отложеното от с. Бела Места състезание вече е насрочено за 6 ноември в с. Дъбница, община Гърмен.

"Така ли? Ами пак нямаме уведомление, тоест организаторът пак ще си има неприятности“, реагира той. Според наши източници състезанията, организирани от Пачката, вече са на вниманието и на Националната агенция по приходите. На тези надтегляния обикновено се събират по около 2000 души участници и публика, и всеки плаща по 10 лв. вход, срещу които би трябвало да се издават билети или бонове.

Това е пореден за тази година удар срещу кмета на Конарско Ахмед Ахмед. Преди няколко месеца инспектори от РДНСК – Благоевград издадоха предписание за премахване на незаконния му дърводелски цех и наскоро се наложи да напомнят на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов, че след като до момента Пачката не го е премахнал сам, то общината е длъжна да го направи.

Ахмед Ахмед е на 45 г. и има разностранни бизнес интереси, сред които дърводобив, препродаване на коне, покупко-продажба на недвижими имоти и т.н. От многото му странични ангажименти не е ясно кога му остава време да заработва кметската си заплата, която получава от 2007 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: