Разкрита е схема за митнически и данъчни измами при внос на месо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:32 / 17.01.2005
1055
Служители на НСБОП, Агенция "Митници" и Националната ветеринарно-медицинска служба, под ръководството и наблюдението на ВКП, са разкрили схема за митнически и данъчни измами, при която е ощетен държавния бюджет за милиони евро.
Организираната престъпна група, с активно ядро от четирима души, сред които и една жена, и множество помагачи от години внасяла месо и месни продукти от Дания, Белгия, Холандия и Франция. Само за 2004 година през една от тях са извършени близо 750 вноса на месо и месни продукти. Всяка от доставките е била между 20-25 тона. В хода на проверките на различни фирми по 35 случая досега е установено, че стоката е била префактурирана на многократно занижени стойности, като пред българските митници са представяни неистински фактури, сертификати и променени условия на доставка. При префактурирането на стоката измамниците са използвали офшорни фирми, регистрирани на острови в Ламанша, САЩ, Кипър и др. Същата група е използвала подобни механизми на измама при внос на турско, дубайско и китайско карго, за което се води следствено дело в Националната следствена служба от 2004 година. Един от замесените в контрабандната схема междувременно е задържан за наркотрафик и се намира в ареста на Националната следствена служба. Съвместно с Агенция "Митници", Националната ветеринарно-медицинска служба към Министерство на земеделието, както и сродни чужди служби продължава проверката на цялостната дейност на замесените в схемата фирми.
Вероятно по линия на OLAF (Европейската служба за борба с измамите) тази операция ще продължи и на територията на други държави.
Това беше съобщено на пресконференция днес, на която присъстваха главният секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов, директорът на Агенция “Митници” Асен Асенов, директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба доц. Жеко Байчев, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ангел Илиев, директорът на НСБОП ген. Валентин Петров.
От името на Управителния съвет на Съюза на работодателите в България председателят му Васил Василев изрази задоволството "на българските производители и инвеститори от тази положителна стъпка в борбата срещу сивата икономика, контрабандата и митническите измами, които нанасят най-тежките удари върху малките производители и честните вносители."

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...
Росица Матева: Две партии са се отказали от участие в изборите
Освободиха Божков под гаранция от 130 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).