Рашков: От началото на събитията в Украйна се наблюдава засилена пропаганда и тиражиране на фалшиви новини

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:23 / 05.04.2022
2169
От началото на събитията в Украйна се наблюдава активизиране на дезинформацията. Това отговаря министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на запитване от депутата Димитър Ташев.

Въпросът на народния представител е свързан с мерки срещу разпространяване на фалшивите новини.

"С цел ефективно противодействие на киберпрестъпността, в това число нелегално съдържание в Интернет, в ГДБОП е създадена строга организация за ежедневен онлайн мониторинг за разпространение на фалшиви новини, целящи дезинформация и всяване на смут, страх и паника сред гражданското общество, публикации в социалните мрежи, съдържащи призиви и подбуди за нарушаване на обществения ред и подстрекаване към деструктивни и протестни действия, целящи дестабилизация в по-широк план и други", казва Рашков.

"От началото на събитията в Украйна се наблюдава активизиране на дезинформацията със засилена пропаганда в социалните мрежи и тиражиране на фалшиви новини. Служители на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП извършват специален ежедневен мониторинг и предоставят справки", отговаря министърът.

Сред справките са такива относно разпространение на материали с пропагандно съдържание, групи и страници в социалните мрежи, новинарски сайтове и форуми, функционирането на официалните сайтове на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

"Към настоящия момент ГДБОП не разполага с информация за служители на МВР, които използват социалните мрежи като публична трибуна, чрез която да разпространяват политически пристрастия към и против определени партии, политически позиции и фалшиви новини по различни теми, включително и такива свързани със сигурността на страната", отговаря министър Рашков.

Виж коментарите (3)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
Приятно време ни очаква днес
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).