ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Радев удостои с висши държавни отличия наши изтъкнати учени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:17 / 26.10.2020Коментари (1)2483
©
Държавните отличия за проф. Николай Жечев, проф. Невена Цачева и ст.н.с. д-р Александър Скордев са израз на дълбокото признание на нашето общество за техните научни достижения, за себеотрицанието им и за огромната им съзидателна енергия. Това заяви президентът Румен Радев на церемония, на която удостои тримата изявени учени с висши отличия.

В Гербовата зала на "Дондуков“ 2 държавният глава награди проф. Николай Жечев с орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговия принос в областта на историческата наука. Монографиите на проф. Жечев се нареждат сред историческите трудове, които намират високо признание сред научната общност у нас и в чужбина. Важно значение имат проучванията му, посветени на революционните борби на българите през Възраждането, както и на живота, делото и творчеството на Христо Ботев.

За приноса й в развитието на медицинското образование президентът Радев удостои проф. Невена Цачева с орден "Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицински университет в София. Проф. Цачева създава първите образователно-квалификационни степени "Бакалавър" и "Магистър" с 19 учебни програми по "Трудова медицина и работоспособност". Програмите са приложени в редица университети. Проф. Невена Цачева създава и ръководи Националния регистър на професионалната заболяемост като външен орган на НСИ, тя създава Единно здравно интегрално досие с практическа методика за оценка и анализ на здравето на осигурените лица.

С медал "За заслуга“ президентът Румен Радев награди ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик. Ученият е създал общата теория на дисциплината "Контрол без разрушаване“.  Той е изтъкнат в своята област инженер и учен  в България и Европа. Автор е на редица монографии,  учебници, доклади и 20 български стандарти. Той притежава пет авторски свидетелства за технически средства за контрол без разрушаване. Обучил е над 3000 професионални дефектоскописти, стотици инженери и други специалисти.

"Макар професионалната дейност на тримата отличени днес да се развива в различни области на науката, постигнатото от тях има общо и важно значение за нашето общество“, заяви на церемонията по награждаване президентът Румен Радев. Държавният глава изтъкна приноса на отличените за съхраняването на нашите духовни корени, за усъвършенстване на средата за опазване на общественото здраве, за повишаването на конкурентоспособността на българското производство и качеството на живот.

Президентът посочи, че с успехите си отличените дават личен пример за всеотдайност и творчески устрем. Постигнатото от вас има още по-голям смисъл с изградените силни изследователски екипи, с множеството ваши ученици и последователи, заяви Румен Радев на наградените.

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа проф. Невена Цачева. Тя посочи, че макар и с постижения в различни области, тримата учени са обединени от един фокус – да работят за доброто и за развитието на България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: