Радев с остра позиция за създаването на частна детска болница

Автор: Алена Соколчева
Коментари (1)
13:15 / 01.05.2024
2345
Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Това заявява президентът Румен Радев в своя официлано позиция относно решението на служебното правителство да одобри създаването на частна детска болница в София.

Държавният глава продължава така: "Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза."

По думите му с конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. "Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения", категоричен е президентът.

Румен Радев призовава правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който са поели отговорност.

Виж коментарите (1)

Още по темата (19):
01.06.2024 Ускоряват работата по проекта за детската болница
16.05.2024 Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето ги
причините
07.05.2024 Разчистват терена на бъдещата Национална детска болница
06.05.2024 Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешно противоречие!
06.05.2024 Главчев със сигнал до ДАНС
03.05.2024 Нинова: Пародия! Главчев започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато е напечено
Още новини от Национални новини:
Проучване показва интересни проценти за партиите седмица преди из...
След МВР акция хванаха непълнолетни в дискотеки и барове
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа
Избират делегатите за патриаршеския събор
Жълт код за лошо време днес, очакват се градушки
Кой погуби Христо Ботев? Над 140 години споровете продължават, по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).