Радев поиска оставката на премиера и главния прокурор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (176)
15:29 / 11.07.2020
12805
Президентът Румен Радев днес поиска незабавно оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Държавният глава отправи искането на извънредно обръщение към нацията от "Дондуков" 2.

Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващите да организират митинг в непосредствена близост бе провокация срещу гражданския мир. 

Гневът е дълбок, трупан е с години, не може да се потиска със страх, заяви държавният глава. Той обясни, че българите са въстанали срещу корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействието спрямо грабежите, погазването на презумпцията за невиновност, заглушаването на свободата на словото.

Радев определи решението на управляващите да организират свой партиен митинг в непосредствена близост до недоволните от властта граждани "целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир".

"Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България - България на закона, на принципите и правилата, категоричен бе държавният глава. Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор".

Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир, заяви държавният глава и напомни, че се е стигнало до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Радев призова органите на реда да се придържат към закона.

"Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри", каза той.

Но призова и протестиращите да избегнат насилие и да не се поддават на провокации.

"Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват лицето на правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, непреклонността и единението", завърши Радев


Виж коментарите (176)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).