Радев към новите депутати: Наследявате една институция в дълбока криза

Автор: Гено Петров
Коментари (26)
10:03 / 15.04.2021
4004
"От вас зависи дали Народното събрание ще пребъде. Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналият парламент абдикира от действията на парламентарния контрол. Ключови закони се изменяха чрез преходни разпоредби тихомълком в други закони. Правният нихилзъм достигна своя апогей, когото мнозинството реши да печели време под предлог нова конституция. Благодаря на онези от Вас, които спряха това политическо недоразумение. Често налагах вето, но рядко думите ми имаха ефект. Президентското вето не е акт на война с парламента." Това каза президентът Румен Радев в своето обръщение към новите депутати в 45-тотот Народното събрание.

"Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция.

"На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма. Първият инструмент ще бъде възраждането на реален парламентарен контрол над изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер"

Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.

Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", каза още той.

"Пожелавам ви запишете името си в историят на България със справедливи закони и доблестно служене на държавата и народа", завърши той.

Виж коментарите (26)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).