ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пътят "Пловдив-Асеновград-Рудозем" ще разчита на европари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 14.04.2011Коментари (3)2958
© Plovdiv24.bg
В Европейската комисия са приключили техническите преговори за актуализацията на разширението на трансевропейската пътна мрежа, в която са добавени и българските обекти, съобщи днес министър Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това са проектите за автомагистрала "Хемус" и още четири скоростни пътя - "Русе-Шумен", "Варна-Дуранкулак", "Пловдив-Асеновград-Рудозем" и "Рила".

Това по думите на министъра означава, че на българските данъкоплатци ще бъдат икономисани минимум 2 млрд. евро. Той поясни, че общата стойност на тези обекти е 2.5 млрд. евро и досега се е предвиждало да бъдат финансирани от националния бюджет. Сега 80% за тях ще дойдат от еврофондовете, посочи министърът и уточни, че «одобрението на Брюксел е необходимо, защото «Хемус» не попада в европейските транспортни коридори».

До 30 юни т.г. Европейската комисия ще изработи окончателните карти и ще даде окончателно политическо решение за разширението на трансевропейската пътна мрежа.
«Пратих Плевнелиев да договори «Хемус», той се върна с още четири пътя», коментира премиерът Борисов. «Това, което обещахме на Северна България да се случи, ще бъде факт».
Проектът на МРРБ с ПРООН за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради спечели първа награда на Европейската комисия в категория "Жилищни сгради" съобщи министър Плевнелиев.

Министър-председателят Бойко Борисов припомни, че само до преди две години заради "батко и братко" всички пари от еврофондовете бяха спрени. Разликата сега е видима - министър Плевнелиев и неговите хора получават награда от ЕК, каза премиерът. По думите му обещаното на хората от най-бедните райони на страната е постигнато с много труд и усилия. Премиерът показа на картата на България пътищата, по които се работи и които предстоят да бъдат направени, като добави, че това ще даде тласък на икономически изостаналите райони да се развиват и да привличат инвестиции. Бизнесът отива там, където има комуникации, мотивира се премиерът.

Министър Плевнелиев съобщи, че следващата седмица заедно с депутати от опозицията и журналисти ще бъдат взети проби от магистрала "Тракия" от места, посочени от медиите. Пробите ще бъдат предоставени за анализ в независими лаборатории и след три седмици се очаква да има резултати








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Новината е много добра! Очаквам поне за 1 година да направят проекта, още 6 месеца за корекции и окончателно утвърждаване. и още 6 месеца Брюксел да потвърди финансирането на проекта.Дано да стане, дано! И пролетта на 2013г. да се започнат строителните работи! От друга страна европейското финансиране ще развърже възможностите на държавния ни бюджет за финансиране на цялата южна тангента на околовръстното шосе на града ни - от Скобелева майка до Коматево и кръговото с Пазарджишкото шосе!
+1
 
 
Много бързате нещо!!! Над 20 години спахте, а сега искате всичко да стане до следващото лято. Нем ревете, че пари от бюджета се дават за пътища вместо за пенсионери и здравеопазване, хем искате "сега и веднага". Преди 2 месеца правителството отпусна 300 000 лева за проучване и проекти на пътя Пловдив-Асеновград. Има доста работа до като се започне строителството. Трябва и отчуждения на земи да се направят. Мислех, че ще правят магистрала, сега се оказва, че ще е скоростна отсечка - което леко ме разочарова. 2013 ще започне самото строителство най-рано. Много добре се е усетил Плевнелиев да включи връзката между двата града със скоростна отсечка "Пловдив-Асеновград-Рудозем" и Ксанти-Гърция. До границата при Рудозем гърците вложиха над 85 млн. евро за пътя -> така, че до Бяло море всичко е готово .......... остава само нашата част...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
Потресаваща история от Пловдив
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: