Психолог: Страхът, гневът, тъгата и вината са най-опустошителните емоции

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:15 / 06.01.2023
4210
Страхът, гневът, тъгата и вината са най-опустошителните емоции. Именно те водят до най-голям стрес. Силата на напрежението обаче може да се намали драстично чрез думи и споделяне, обясняват психолози.

"Когато една майка гали детето си и се държи толкова мило с него и знаем какъв ефект има всъщност върху детето. Така не е по-различно върху приятели, към роднини, към близки хора или към работодатели, а защо не и към подчинени", обясни психологът Биляна Вълчева пред NOVA NEWS.

Гневът и вината са най-трудни за преработване.

"Вината всъщност е насочен гняв към мен самия и аз се наказвам за нещо, което се чувствам виновна. И тук това може да бъде родител, учител, друг авторитет, дори приятел, на когото усещам, че съм му длъжна. Гневът е когато не съм се справил и трябва да покрия очакванията на другите и трябва да се докажа, защото ако не се докажа и ако не успея да се внедря в тази рамка, аз евентуално ще бъда отхвърлен или изоставен", допълни още тя.

В тези случаи се отключват наши стари травми на отхвърляне и изоставяне. Всяка негативна емоция може да отключи много стресови хормони. На базата на тях започват процеси в тялото, които могат да се отразят много негативно в дългосрочен план.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).