Простотията си я носим навсякъде, но по морето е най-видима и събрана на едно място

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
07:53 / 08.08.2022
79952
В края на юли и нашето Черноморие се напълни с български туристи. Въпреки това, хотелиери и търговци са на мнение, че такъв слаб летен сезон не е имало от 20 години. Дори по време на ковид пандемията е било по-добре. Причината е не че няма хора, а че не харчат много пари. 

Най-вървежни са сладоледът, царевицата, захарният памук и местата, където се продават пици, бургери, палачинки, дюнери. Масово посещавани са зеленчуковите  и хранителните магазини, както от украинци, така и от българи.

Анализ от сергията

"На ден продавам средно по 70 кг картофи. Пържат ли ги, варят ли ги?! Доматите и краставиците не ми вървят толкова колкото картофите. Българи най-много ги купуват. Не помня такова нещо“, споделя с изненада продавач на зеленчуци и плодове.

Докато навалицата пред тези магазини е огромна, кръчмите са празни. Някои собственици дори вече са освободили персонал и обмислят вариант да хлопват кепенците по-рано. Завиждат вече на тези, които изобщо не са взели обекти под наем това лято и не са отворили.

На път с щайга домати, меса, скара…

Нашенецът пренесе гръцкия вариант на почивка и в български условия. Родопчани казват, че от зеленчуковите борси си купуват каси с домати, краставици, плодове и картофи. От хиперверигите купуват кебапчета, кюфтета и месо за пържоли, лютеница,  минерална вода, бира, лакомства за децата. Носят си скари и котлони на газ, както тенджери, тигани и друга посуда. Бабите услужливо дават стая по 6-7 лв. на човек и с позволение да се готви.

"Условията не са кой знае какви, но една седмица се изкарва всякак“, споделят родопчани.  

"От година ходим при една възрастна жена в Китен. Тя ни позволява да си готвим и 7 лв. на легло на човек ни се пада. Трима души сме – готвим си, купонясваме си вечер на двора под астмата  – скаричка, биричка, винце, каним и бабата. Тя е вдовица. Излиза ни евтино морето, само горивото дето е по-скъпо сега. Защо да ядем по скъпите кръчми и да си даваме парите, дето ги нямаме? Кой знае и каква е хигиената по тези заведения“. Това мнение изрази родопчанка, която от години избира със семейството си морската почивка да изкара при баба Койна в Китен.

Морските ни курорти са пълни и с българи

Не всички са на режим "Щайги с ядене“, други без проблем плащат за човек на ден по 386 лв. в баровски и изискани хотели.

Може да си носят ядене, но селфитата, които публикуват в социалните мрежи, демонстрират изисканост и стил. Типично по Бай Ганьовски – да ги е яд другите, които не са на море.

Пропуснахме да споменем, че и аптеките също са много посещавани. Ковид, ротавируси, абе всичко има. Никой не носи маски, нито се спазват някакви мерки. Хората са дошли да купонясват и почиват. Мизерията, която оставят след себе си, е по плажовете, улиците, навсякъде. Майка, изпишкала детето си на централната улица на тротоара в Слънчев бряг, където минават хора. Когато й направили забележка, тя отвърнала: "Като пикаят кучетата, не правите забележки, голямо работа, че съм изпикала детето си“.

Милите ни родни картинки могат да се видят с пълна сила по морските ни курорти. Простотията си я носим навсякъде, но като че ли по морето е най-видима и събрана на едно място.

И така, ако имате малко заделени пари - пълните колата с покупки от хиперверигите на промоции, вземате скарата, тенджерите и тръгвате към морето, пише "24Смолян". Там ще намерите и баба, която ще ви даде квартира за под десет лв. на легло и да не забравите да се постнете от плажа с фрапе, за което сте прежалили три лева, но пък ще ядосате другите, които не са успели да отидат.

Виж коментарите (8)

Още по темата (936):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
21.07.2023 Ето я голямата и кичозна къща на богатата ромска фамилия, обядвала за 650
лева
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
28.10.2022 Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято
17.10.2022 Здравко от "Биг Брадър": Съпругата ми се радва, че не съм богат
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).