Прокурорите с големи нарушения, показа проверката

Автор: Петър Дучев
Коментари (1)
12:24 / 19.03.2024
2305
Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура (СРП), извършена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура (ВП) под ръководството на завеждащия отдел "Инспекторат", съобщиха от държавното обвинение.

Проведена е цялостна ревизия на работата на прокурорите от отдел "Специализиран" в СРП за периода 01.01.2020 г. - 25.09.2023 г., както и на дейността на бившия административен ръководител и негови заместници.

В рамките на тематичната ревизия е извършен анализ на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства.

Проверяващият екип е констатирал нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките в СРП - липса на мотивирано насочване (с резолюция или заповед) и на яснота по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел "Специализиран“, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки и др.

Прокурорите от отдел "Специализиран“ са наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, но при ревизията там са установени и преписки, които не отговарят на тези критерии. Прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона. Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата "е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия".

Разкрити са и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването – да се съберат в най-кратък срок необходимите доказателства за разкриване на обективната истина, да се проучват и проверяват всички материали като прокурорът непрекъснато контролира хода на разследването.

Проверката е установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел "Специализиран". Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен прокурор. В един от случаите дори е била прекратена възможността на първоначално избрания прокурор да извършва справки по досъдебното производство в Унифицираната информационна система по съответното дело.

Екипът, извършил тематичната ревизия в СРП, е дал препоръки за подобряване на работата с цел недопускане на компрометиране на принципа на случайния подбор, както и за срочно, ефективно и законосъобразно приключване на разследванията.

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.

Виж коментарите (1)

Още по темата (138):
19.04.2024 Калин Стоянов: Бившият директор на ГДБОП е имал контакт с Мартин Божанов
04.04.2024 Христо Иванов: Не получихме отговор дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР
02.04.2024 Без Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията за Нотариуса
02.04.2024 Сарафов отказва да бъде изслушван в комисията за Нотариуса
01.04.2024 МВР показа заповедта за назначаване на жената на Нотариуса
31.03.2024 Разкритие: Нотариуса с имот за милиони на Халкидики
Още новини от Национални новини:
Приемите за млади, нови и малки стопани са през второто полугодие...
Базовото плащане на площ за Кампания 2023 ще бъде доплатено тази ...
През юни се отварят два приема за инвестиции и преработка по ПРСР...
Директните плащания за новата Кампания 2024 се увеличават на 817 ...
Отваря се прием на заявления за агроекология и биологично земедел...
Кампания 2024: Чертайте през службите по земеделие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).