Прокуратурата обвини Мирослав Найденов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:56 / 26.03.2013
3002
Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП привлече в качеството на обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК., съобщиха от прокуратурата.

Найденов е обвинен за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов - длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 304а НК.

На 2 ноември 2010 г. в София Найденов е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на ДФЗ) да извърши нещо, противно на волята му - да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова - завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" - Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев - прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните - престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

През март 2010 г. в качеството си на длъжностно лице - министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции - план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд "Земеделие" по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 283 НК.

На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).