Производителите на олио готвят протест

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:57 / 31.01.2024
1687
Производители на олио са в готовност за протест. Причината е недостигът на слънчоглед у нас заради спрения украински внос.

"Необходим ни е постоянен приток на слънчоглед, защото мощностите, с които разполагаме, са два пъти по-големи, отколкото произвежданата суровина. Протестираме против политиката на ограничаване на свободната търговия и тази, насочена срещу интересите на земеделците от страна на ресорното министерство". Това заяви в ефира на NOVA председателят на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яни Янев.

По думите му заради официалната забрана за внос на слънчоглед от Украйна до 15 септември – на практика няма приток на суровината. "В момента сме в лицензионен режим на внос на слънчоглед от Украйна. Киев обаче не издава лицензи, защото има интерес той да остане в страната. Имат голяма преработвателна промишленост, която надвишава производството им. Така че достъпът до украински слънчоглед в момента е невъзможен", категоричен е Янев, който подчерта, че Украйна е най-големият износител на слънчогледово олио.

Според него българската продукция ще бъде изкупена, когато производителите ни решат, че цената, на която може да реализират слънчогледа, е приемлива за тях. Внос от Румъния и Молдова се осъществява, но не в големи количества. Целта на нашата промишленост е да натоварим по-добре мощностите си, за да постигнем конкурентни цени на олиото. Защото през миналата година 90% от продукцията ни беше предназначена за износ. За вътрешния пазар нямам притеснения. Всичко зависи от международните цени. По-скоро ще пострада секторът, което ще се отрази на държавта", категоричен беше Янев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (398):
08.05.2024 КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
08.05.2024 Или българските производители ще свалят цените за вътрешния пазар, или ще започнат да губят конкурентоспособност
06.05.2024 В Цалапица черешите са 8 лева, в Пловдив се продават на 25 лева, а във Великобритания - 377 лева
03.05.2024 Инфлацията у нас над средната за Европа
03.05.2024 Млечните продукти и яйцата в нашите магазини по-скъпи, отколкото в Европа
02.05.2024 Финансист: На повърхността изглежда много добра мярка, но само там
Още новини от Национални новини:
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата
Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите
Автомобил се вряза в мантинелата на автомагистрала "Тракия"
Въвеждат се временни противоепидемични мерки
Важни съвети при гръмотевични бури


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).