Проф. Витанов: Ситуацията се ядва в момента и даже не е зле

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
23:15 / 05.08.2021
3174
Обстановката се развива според очакванията. Вълната си идва, още сме във фазата на относително бавно нарастване на случаите. И ескпоненциалният растеж ще дойде, но не бързайте да го викате. Нека си поживеем още малко при бавно надигане на вълната, написа математикът проф. Николай Витанов в профила си във фейсбук.

Актуалният въпрос за налагането на нови мерки. Днес картата изглежда така. Още е изцяло зелена, но вие не сте изненадани - писах ви, че до края на седмицата не се очаква налагане на допълнителни мерки. През следващата седмица обаче картата може и да не изглежда така. Запомнете този тънък намек.

Нашата карта на риска за днес следва. Още няма червено, няма и виолетово. Тоест - областите, които са в зелената зона - там още цари лятна безметежност. В областите в жълтата зона - и там с малко внимание животът може да е безметежен. Та пак - спазвайте елементарните мерки каквито са останали и не се застоявайте по места, където се събират много хора. Ходете си спокойно на ресторант, там ако можете, сядайте в градината на ресторанта.

Сега малко числа. Базовото репродуктивно число днес пак е над 1.3 - стойността е 1.323. Не е добре, това, но имаме известен късмет. Той е в това, че тръгнахме от относително малък брой нови случаи и няма да ни думне твърде силно, ако стои числото дне седмици над 1.3. Ще ни думне обаче вируса, затова е добре, това число да падне под 1.3.

Индикаторите за смяна на тренда - насвякъде в страната са под критичната стойнст. Индикаторът за страната е 5.2 пъти под критичната стойност. С други думи, още сме далеч от дифузното разпространение на вируса.

Така, като погледне човек, ситуацията се ядва в момента и даже не е зле. Тъй, че вършете си работата и си почивайте спокойно. През следващата седмица се очаква постепенното влошаване да продължи, но вие си го имате наум това.

Накрая, както обещах вчера, днес поствам и европейската карта на риска, правена по нашата методология. Промените там са, че Великобритания прескочи трапа и излезе от виолетовата зона. Там е малко по-добре ситуацията, очаква се бавно да се подобрява. Италия държи фронта все още, Кипър полека се успокоява. Ако ще пътувате към Испания и Франция, внимавайте повечко - спазвайте каквито мерки има там.

Покрай нас е каквото беше - на юг - червено, останалото - зелено. Черна гора почна да жълтее и това не е случайно. На следващата карта ще има размърдване в цветовете в тоя район. По Северна Македония цветът все още е зелен.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).