ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Радулов: Приоритетите на Калин Стоянов са на нивото на санитарния минимум
Автор: Йоланда Пелова 16:59 / 24.06.2023Коментари (0)3083
©
Какви индикатори дава МВР в рамките на правителството на ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната" - “Демократична България" до този момент? Интервю в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР.

Проф. Радулов как анализирате приоритетите на МВР, които бяха вече поставени от новия министър на вътрешните работи, доскорошен директор на ГДБОП - г-н  Калин Стоянов?

Честно да ви кажа, изненадаха ме тези приоритети, защото са така да се каже, на нивото на санитарния минимум. Какво каза новият министър още при застъпването си, на какво ще отдели най-голямо внимание: На първо място, естествено говори за Шенген и колко е важно това. На второ - постави битовата престъпност и на трето - мигрантската криза. Министерството на вътрешните работи има много големи проблеми не толкова с това, за което Ви говоря, въпреки, че проблемът с границите е наистина много сериозен и той е проблем, който засяга и първия приоритет. Но всъщност, сред тези приоритети не попадат борба с корупцията, организираната престъпност, все пак да не забравяме, че министъра и обкръжението му, което в момента се разстановява от него на всички ръководни постове в Министерството, би трябвало да се занимаят с организираната престъпност. Защото ГДБОП е тази организация, която би трябвало с това да се занимава, на това да се е посветила, да демонстрира успехи в тази посока. Не, това не става. И не знам дали си спомняте, служебният министър постави като основа на това, което иска да прави, в рамките, разбира се, на служебното правителство и той от тази гледна точка беше ограничен - борбата с наркотрафика и наркоразпространението. Една много тежка задача, която определено не беше реализирана, но забележете, тя трябваше да бъде реализирана, като основният двигател трябваше да бъде този двигател, който сега трябва да управлява МВР, т.е. ГДБОП. Сега да не казвам за предните години, но и предните години борбата с наркоразпространението беше много слаба, като се изтъкваше, че причината е Ковид кризата, но там пък имаше сериозно разпространение с иновативни технологии, които си останаха след COVID кризата. Въпросът е, че ето, например европейските страни констатират, че има гигантско разпространение на наркотични вещества.

На наркотици, навсякъде, да.

Става дума от 2021 до 2023 г., за 300 тона. От началото на тази година до момента, в Европа са заловени над 40 т кокаин. Значи за хероин въобще не говорим, защото там е двойно или тройно по-голямо количеството. И помислете само, поне по информацията, която официално се получава, вярвайте ми, че ако има някакъв успех, той ще бъде тръбен много силно, за да чуем всички. Всъщност около 462 грама са заловени от официалните сводки, които получават и медиите.  Така че, аз мисля, че не напразно приоритетите са леко разместени, и не дават ясна представа за това, какво наистина ще върши Министерството на вътрешните работи, защото, извинявайте, ама Шенген вече е шаблон. Очевидно е, че има проблеми, които много трудно се решават и то от МВР, те са свързани и с опазване на границата, те са свързани с това, че граничното съоръжение е мит, свързани са с това, че липсват хора, липсват подготвени добре кадри, липсват технологии, нещо за което се говори, че тепърва ще се прави. Аз това нещо, че тепърва ще се прави, го чувам вече 6 години. Така че разместени са тези приоритети. Приоритетът за борба с битовата престъпност е приоритет и на предишни правителства на МВР, включая и на прокуратурата на Гешев. И както виждате, убийствата в малките населени места не са спрели, грабежите на възрастни хора, които са останали сами, 2-3 семейства в малки селища, т.е. заявените приоритети са, като че ли, нещо формално.

И аз, за съжаление, не усещам този заряд, който  би могъл да помогне на МВР да излезе от тази, някой беше употребил термина “будна кома" съвсем наскоро,  но не си спомням кой и се извинявам, че ползвам неговия термин, но много изглежда като такова нещо. Знаете, че имаше един опит, когато при предното редовно правителство министър Рашков се опита да махне огромната тежест, която виси като пранги на краката на МВР, около 7000 пенсионери, които са се окопали точно в Министерството, в неговите административни структури. Успя не повече от 10% от тези 7000 души да освободи, малко след като правителството падна, те се върнаха отново на работа. И фантастичното е, че главата не е в ред, т.е. самото министерство не може да взима добри управленски решения, назначават се некомпетентни хора, уволняват се компетентни. В поделенията, вътре в самото министерство, в структурите, са назначени цели семейства - има баща, майка в съседния коридор, син през два етажа в самото министерство - страхотна работа. Като че ли някак си министрите, които са политически фигури, било то министри, произлизащи от МВР или външни хора, като че ли до това не достигат.

Аз мисля, че умишлено са заблуждавани от администрацията, иначе никой не би търпял такова положение. И тези хора, които трябва да подготвят вариантите за управленски решения, очевидно не могат да подготвят нищо читаво, най-много да заблудят министъра, както лично аз съм забелязал много такива случаи, в които министъра е бил заблуден. И тези неща се случват непрекъснато, всъщност, би трябвало да се направи една проверка, и аз не знам дали да не инициирам един въпрос, чрез мои бивши колеги в парламента. Да се направи една проверка и сегашният министър на вътрешните работи да каже колко роднини са в структурите на МВР и колко роднини са в едно и също поделение, защото това се нарича непотизъм. Всички се подиграваме с това явление, всички смятаме, че то трябва да отпадне, то си съществува и дори се засилва. Виждате, че е много сложна ситуацията и не знам дали новият министър ще има капацитета за това нещо. Аз се съмнявах и предния път, когато  главния секретар, имам предвид Младен Маринов изведнъж стана министър, а тук човекът е директор на Главна дирекция, едно ниво по-надолу, изведнъж стана министър и не съм сигурен дали ще има компетенциите, и дали ще има познанията, въпреки, че е вътре в системата, да се справи с тази ситуация.

Казвате МВР е в “будна кома", а виждаме, че бедствията вървят едно след друго, в буквалния смисъл. Калин Стоянов преди дни каза, че държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите от бедствията.  Проф. Радулов, обявихте, че имате идея да инициирате въпрос колко и какви хора са назначени в МВР и имат ли роднински връзки помежду си. Казано по друг начин, според вас шуробаджанащината цари и това е проблем, който лишава, може би държавата от какво, от необходимите специалисти, с необходимите правомощия ли?

Когато системата е такава, система на непотизъм, което се е случвало в древните гръцки държави, водело е реално до фалити на държавата, тъй като всеки е теглил чергата към своето семейство. Това, което можем да кажем е, че такава комбинация от семейства, разположени в сродни или свързани организации, води до занижен контрол, ниско качество на работата, липса на дисциплина. И разбира се, създава възможности за нерегламентирани действия и дейности, които сега, когато в министерството се очаква да влязат много пари по Плана за възстановяване и развитие, свързани със системата ТЕТРА, с други комуникационни системи, ако щете с този Център за космическо разузнаване, за космическо идентифициране на обекти, тази семейственост може да доведе до усвояване на парите и до ниско качество на реализираните проекти.

Аз от това се страхувам, и може би през следващите 2-3 години основна функция и дейност, която би била много важна, от страна на министъра и на ръководния екип, би било контрол върху начина по който се изразходват средствата. Аз самия съм много информиран по отношение на това, че с години са печелили проекти, свързани с европейски средства, тези проекти са били изпълнявани, например за деловодна дейност, за кадровата дейност, след което, след като са изпълнени проектите те остават някъде по касите или по прашлясали компютри, които не се ползват и всъщност, парите са усвоени, така да се каже в кавички, всъщност някой си ги е сложил в джоба.

Проектите, макар и готови не могат по никакъв начин да опишат повишаване на качеството на ефективността на МВР. И това мен ме притеснява. Другото нещо, което ме притеснява е големите ваканции най-отдолу в системата, там където хората са призовани пряко да се движат сред обикновените хора, гражданите, които би трябвало да ги пазят от престъпления, от попълзновения на различни типове бандити, които се нароиха, всъщност има големи ваканции от 15 до 20% и както виждаме вече години не се запълват. Тук трябва да имаме предвид, че когато не се запълват тези ваканции на някой му хрумва, и многократно вече се е случвало, да ги трансформира в бройки зад бюро, които са по-примамливи, защото наистина навън на дъжда, на снега не рискуваш собствената си кожа, а заплатата ти е двойно по-голяма. Според мен, всяко нормално ръководство на министерство, би трябвало да се опита да превърне, да смени посоката на процеса, т.е. толкова много щатни бройки зад бюро, би трябвало да бъдат трансформирани, дори и не както преди това са били трансформирани 2 в 1, за да взима по-висока заплата, а 1 в 1, за да има хора на улицата, униформени, които бранят практически всеки ден живота на обикновения човек, но с достойна заплата. Вие виждате, че още не встъпил новия министър в длъжност и профсъюзите, като представители на служителите искат едно сериозно повишение на заплатите от 15%. И това не е случайно, тук не става дума, че видите ли, те взимат една шапка пари и още искат, напротив, вие виждате, че има инфлация, цените скочиха, тези полицаи обикновено си рискуват живота и са навън, на улицата непрекъснато и общо взето, семействата им са лишени от тях.

Така е, войната по пътищата е налице наистина.

Да, войната по пътищата, вие забелязвате ли кой министър продължава да говори за това, този е шести или седми министър, който говори за тази война по пътищата, тя си продължава, ние даваме жертви, може би през последните няколко години, колкото за една локална война. И тук този процес е многостранен, както има малко полицаи, там където са най-опасните участъци, така има усвоени много средства по различни системи, които не дават резултат. Има закупени специални автомобили, има закупени специални камери за засичане на нарушителите, и като че ли няма никакъв ефект. И там трябва да се разчита на живи хора, които да спират в момента или да възлагат на колегите си на ключови кръстовища да спират нарушителите, за да не се стига до човешки жертви, а вие виждате, дори на пешеходни пътеки, пред училища децата ги газят, все едно, че са някакви врагове.

Постоянно, всеки ден сме свидетели на много жестоки катастрофи.

Уви, ужасно е.

Уви, да. Проф. Радулов, трябва ли според вас, да се криминализира отказът от тестване за алкохол и наркотици? Родители бяха единодушни, че това трябва да се случи.

Аз, също мисля, че това е един от начините, поне малко да се намали, защото това вече то е цяло явление, това не са единични случаи.

Така е, да.

Значи, масово, и вие погледнете сводките, пак са заловени вчера или онзи ден 16 души водачи, пили и употребявали наркотични вещества. Част от тях отказват да дадат проби. Извинете, но по-добре е да ти вземат проба, да те осъдят първо условно, ако не хване декиш и нормална присъда с излежаване, отколкото да убиеш някой човек, а и ти да станеш жертва на пътнотранспортно произшествие. Тоест, аз съм за такова нещо, това е една от малкото мерки, които са възможни.

Които могат да се направят.

И биха дали ефект, да.

Проф. Радулов, темата е обширна, можем да говорим много, но благодаря ви, за това интервю днес, което направихме в ефира ни. Да се надяваме, че най-накрая МВР ще обърне внимание на тези проблеми.

Дано.


Още по темата: общо новини по темата: 686
29.04.2024 »
29.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: