ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Карасимеонов: Cформирали ca ce два равнопоставени политически блока и никой не може да надделее над другия
Автор: ИА Фокус 18:55 / 13.12.2022Коментари (0)1539
©
Държавата ни е в блокаж, защото вече в продължение на близо две години и политическата, и партийната ни система не могат да осъществят една от основните си функции, а именно да излъчат правителство, което да управлява страната. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" политологът проф. Георги Карасимеонов. Това е сериозен и тревожен момент, защото вече се проведоха 4 избори, а ние нямаме стабилна система на управление на страната, стабилно правителство и това води до усещането за блокаж, смята Карасимеонов.

Според него, проблемът е възлов и той е свързан с тази политическа криза, която продължава не малко време. Карасимеонов обясни, че у нас са се сформирали два основни политически блока в политическата ни система и това се пренесе и в парламента. Те са между някои политически партии, които имат желание да преодолеят един модел на управление, който се утвърди през последните 30 години на прехода с утвърждаване на корупционни практики, олигархични кръгове, които заобикалят демократичните ценности и това създаде атмосфера на негативизъм в голяма част от българското общество, което се изрази на протестите през 2020 година. Това доведе до формирането на втория блок, който се противопоставя на този модел на статуквото, на влияние и налагане на недемократични ценности в страната. И тези два блока се намират в една относителна равнопоставеност и никой не може да надделее над другия. А това води до блокаж. Докато не се наложи един европейски модел на развитие, тази криза ще продължава, каза политологът Карасимеонов. 

За неуспехите на ПП и ДБ политологът каза, че те не са имали време да осъществят програмата си на радикални реформи. Били са направени и грешки от това правителство, свързани с неговата неопитност. Освен това старият модел е доста мощен и е завладял възлови позиции в държавата и не позволява да се променя. Сложността на коалицията на самото правителство също не им е позволило да изпълнят програмата си.

Единият вариант да се променят нещата у нас е тези, които искат сериозна промяна да получат по-голяма подкрепа от гражданското общество и да съумеят да създадат свое правителство. Другият вариант е обратният – да бъдат тези сили принудени да се откажат от борбата си за реформи и да бъдат смачкани. И тогава ще гледаме отново старият вариант на управление и статуквото. Противоречията са толкова дълбоки, че в крайна сметка този гордиев възел може да се разсече само с налагането на един от двата блока.

За проектокабинета, който се предлага от Габровски, Карасимеонов каза, че някои неща от програмата му звучат сериозно, но не е ясно дали ще имат силата и независимостта да ги осъществят. Самите хора, които са предложени за министри имат много връзки с предишни политически сили. Има доста условности, ако бъдат утвърдени. "Но аз се съмнявам, че ще бъдат утвърдени", каза политологът.

"Вярвам, че ГЕРБ се мъчи да прави някои крачки, но не знам дали са основни крачки, които да доведат до радикална промяна на този модел на управление, който е изграждан през последните 12 години. Засега не се разбира какви са намеренията на Борисов, но истинска дълбока промяна едва ли те ще подкрепят." каза още Карасимеонов. 

Нормално е политически партии и поне основните да си сътрудничат, вместо да са в състояние на постоянна конфронтация, каза още Карасимеонов. Политическият терен трябва да се изчисти и да даде възможност за разговори между партии, които приемат принципите на либералната демокрация, а не на модела, който сега се е наложил в България. Битката ще бъде остра между тези два блока. 

Обществото ни е силно разслоено и това ражда тези популистки политически партии, които идват за малко и си отиват. Хората желаят промяна, искат нещо ново да видят. А не политически играчи, които се появяват и си отиват, без да реализират интересите на хората.


Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: