Проф. Христова: Коронавирус ще има поне още две години!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:17 / 30.06.2020
3904
Коронавирус ще има поне до 2022 г. Това каза проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, като цитира по БНТ последните проучвания по тази тема. В момента епидемията у нас все още е под контрол и това се дължи на на огромните усилия на медицинските специалисти, издирването на контактни лица от първи и втори ред, извършването на изследвания.

"Създадените вече огнища вече започват да преминават към дифузно разпространение. Засега държим епидемията под контрол чрез огромно натоварване на здравния сектор. Въпреки това случаите са над 100. През лятото е шансът ни да намалим случаите на заразата, защото от есента може да се случи нов пик". Това заяви зам.-директорът на Центъра за заразни и паразитни болести. "Има леко отслабване на вируса, но и вече имаме познания за него. Около 40 процента са безсимптомните, около 40 на сто са с леки симптоми, а около 20 процента стигат до болница, но ако се увеличи бройката на заразените, точно те ще се окажат проблем за здравната система", допълни проф. Христова. И още 5% са пациентите, при които се налага интензивно лечение“, каза още зам.-директорът на НЦЗПБ.

Откритите положителни случаи са на хора, които точно не са спазвали дистанция, категорична бе тя. Случаите с коронавирус може да надхвърлят над 200 на ден, тук е въпросът не на натовареност на Здравната система, а на лична отговорност на всеки едни член на обществото. Където няма противоепидемиологични мерки, навсякъде възникват огнища на зараза, каза професор Христова. Много е важна дистанцията, нека да е 2 метра поне, което означава да се избягват всички събирания на закрито, това е много рисковано, всяко едно такова събитие е свързано с нарастване на случаите, допълни тя.

Според проф. Ива Христова маските вършат работа, но по-важно е спазването на дистанция от поне 1,5 метра. Анализите на експерти показват, че щамовете на коронавируса водят началото от един щам, който е от 1 ноември 2019 година. Проучванията показат, че поне до 2022 година ще го има, завърши проф. Ива Христова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).