Проф. Боян Дуранкев: Необходима е нова перестройка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:55 / 31.08.2022
1116
Необходима е нова перестройка в световния ред, но основана на международни закони, а не върху правила, които се диктуват от някъде по някакъв начин. Това е големият казус, които стои пред човечеството и България. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев в ефира на дневния блок "Добър ден, България“ по Радио "Фокус“.

"Като жив свидетел преди повече от 30 години забелязах какво стана с това преустройство – тази перестройка в Съветския съюз в т.н социалистически лагер. Тогава никой не е вярвал, че ще се стигне до кошмарната 2022 г., когато върлуват епидемии, глобално разделение без световен ред, многополюсен свят, нови железни завеси, разрушителен национализъм в много страни, икономическа стагнация, катастрофално неравенство, убийствено глобално затопляне, опростачване на масите и т.н. Явно е, че механиката на глобалния свят в момента е дефектирала. Вътре в страните процесите не се управляват и за съжаление България е черната овца на Европейския съюз. В момента не могат да се управляват промените, които са необходими, за да достигнем едно по-добро и по-успешно ниво“, коментира той.

"Освен глобалното затопляне не бива да забравяме ужасната опасност пред човечеството – това е някой да натисне спусъка на ядреното оръжие. Човечеството е започнало възхода си от каменната ера, но е много вероятно да завърши точно по същия начин. Изглежда ни харесва това нещо. Погледнете какво прави Европейския съюз. Полага ли усилия ЕС, включително и България, които да водят до прекратяване на военната операция и постигане на справедлив и устойчив мир в Украйна?Има ли усиля, които да разрушат тази система на разделение, която вече се очертава като нов желязна завеса?", попита проф. Дуранкев.

"Ние нямаме отговор от България и Европейския съюз, защо страните с 85% от световното население не подкрепят санкциите срещу Русия. Как влияят санкциите и дали тези санкции не санкционират санкциониращите т.с нас? Не смеят да зададат тези въпроси. Такава желязна завеса има и в медиите за задаването на тези въпроси. Спазва се основната евро-атлантическата линия – война в Украйна до край, докато Украйна не победи. Това е едната страна на монетата, а другата е дали наистина ЕС е толкова авторитетен, че да се намеси и да придвижи нещата към мир. Очевидно не! За съжаление трябва да подчертая, че в това отношение България е като последна дупка на кавала. Малко са медиите, които си позволяват да зададат такива въпроси. Бих казал, че няма българин и европеец, който да не мисли има ли начин тази война да намери своето разрешение и да не четем всеки ден за стотици убити от двете страни, пък и от трети страни", обобщи той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4445):
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
Още новини от Национални новини:
Такова време ни очаква през следващите дни
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло другото ...
Детето на Божанков е стреляло с револвер "Смит енд Уесън" 357 маг...
Борисов: Не ми поставяйте условия
Оперират простреляното от сина на Божанков дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).