Продаваме самолетите МиГ-29, за да вземем още няколко F-16?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
18:13 / 05.06.2020
6403
Натиск да стартира подготовка за покупката на още 8 американски изтребителя F-16, а част от 15-те съветски МиГ-29 да бъдат продадени започнаха военните. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана. "Нужна е някаква реализация на част от МиГ-29 овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т.н.", каза министърът пред депутатите. "Нека не прозвучи нахално, но не е ли време да помислим за втората част от проекта - за следващите 8, да започнем да го готвим", добави Каракачанов при изслушването си от ресорната комисия. Пандемията няма да забави доставките на първите 8 F-16, които трябва да бъдат у нас до 2024 г., успокои той. България плати за тях 2,2 млрд. лева.

Символично изпращане за първите ни четирима пилоти на F-16 бе организирано от президентът и военният министър. Летците ще се срещнаха първо с Каракачанов, а след това с президента Румен Радев. Очаква се да заминат до дни за САЩ, където в продължение на 2 г. ще бъдат обучавани.

Първите пилоти трябваше да заминат още в края на април, но пътуването им се отложи заради коронавируса. Няма да се намалят средствата за отбрана и такива обсъждания в правителството не са водени. Единствено някои строително-ремонтни дейности може да се отложат заради пандемията, обясни още Каракачанов. "Ще бъдат спестени някакви пари, но след 30 г. недоимък в Министерството на отбраната тези пари ще намерят място в други сфери като модернизацията на танковете Т-72 или ремонт на някоя друга техника", посочи той цитиран от "24 часа".

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).