През есента много алергии имитират астма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:57 / 07.10.2010
4222
Алергии, причинени от влажното и студено време през есента, имитират бронхиална астма и различни усложнения, но на практика се оказва, че става дума само за временни състояния, които не се нуждаят от антибиотици. Често те дори могат да заблудят лекари с дългогодишен стаж съобщи алергологът д-р Кольо Иванов.

Най-често те засягат комплексно цялата дихателна система: носа, трахеята, ларинкса и бронхите. Провокирани са от свръхчувствителност към различни вещества, които проникват по-осезателно в организма в резултат на влажния въздух. Често пъти те са в резултат на редица бактерии, плесени, паразити и куп други микроорганизми, за които този сезон е идеален за размножаване. Особено чувствителни към тях са децата и най-вече учениците.

Този вид алергии трудно се отличават от обичайните простудни заболявания и астмата, но има белези, по които не само лекарят, но и родителите могат да се досетят, че не става дума за тежко заболяване.

Внезапен пристъп на силна хрема, често кихане, запушен нос, предшествани от сърбеж в ушите, са ясен белег, че не става дума за типично простудно заболяване. Затова се препоръчва при такива оплаквания малчуганът да бъде прегледан и от алерголог. Напълно възможно е малкият пациент дори да вдигне температура, която отшумява за ден с традиционните лекарства.

Алергични прояви могат да засегнат ларинкса и трахеята. Заболяванията се наричат алергичен ларингит и алергичен трахеит. При тях пристъпите настъпват най-често нощем и се изразяват в дрезгава, суха и мъчителна кашлица, която намалява сутрин. Лекува се с комбинирани медикаменти за алергия за 14 дни, но следващият есенен сезон тя се появява отново.

При алергичен трахеит дрезгавата кашлица е по-упорита, по-дълготрайна и може да трае с месеци.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).